Završio jubilarni deseti MOP festival multimedije: Lokalni festival globalne kvalitete! Foto: MOP 10 Festival

Završio jubilarni deseti MOP festival multimedije: Lokalni festival globalne kvalitete!

Varaždinske vijesti | 25.10.2021. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je u subotu, 24. listopada završio još jedan, jubilarni MOP 10 Festival multimedije. Cjelokupni program festivala bio je u znaku digitalnog baroka, a festival je u tri dana, uključujući i predprogram lokalnoj publici priredio preko 20 događanja globalne kvalitete.

Varaždinska je publika novitete iz dizajna i multimedije te globalne trendove u ovoj industriji upoznala kroz predavanja, panel rasprave, izložbe, radionice i gaming turnire. Interakcija publike i sama posjećenost na svim je događanjima bila iznadprosječno visoka, a za neke se programe tražila i stolica više.

MOP_festival_multimedije_25102021_1.JPG

- Ovogodišnje izdanje nadmašilo je sva naša očekivanja, a posebno nas je iznenadila količina interakcije publike s festivalom. Osobno mogu reći da je MOP 10 kroz sto posto posjećen program definitivno pokazao da su teme i sadržaji o kojima govori i više nego potrebne zajednici - rekao je Fran Mubrin, jedan od organizatora festivala.

Cilj je samog festivala bio i predstaviti lokalne umjetnike s područja dizajna i multimedije. Tako je predprogram započeo otvorenjem izložbe varaždinske umjetnice Kaje Kajfež izložbom „Iz ptica“, dok se na samom otvorenju festivala samostalnom izložbom „Generativni dizajn“ publici predstavio varaždinski dizajner Mihael Miklošić.

MOP_festival_multimedije_25102021_2.jpg

Ovogodišnji festival obilježile su čak četiri radionice domaćih kreativaca i stručnjaka s područja multimedije i dizajna, a o najaktualnijim digitalnim temama moglo se učiti i razgovarati u sklopu više predavanja okupljenih pod zajedničkom temom Digital Baroque Talks.

MOP_festival_multimedije_25102021_3.jpg

Glavno okupljalište za informiranje svih posjetitelja MOP festivala multimedije sa stanjem, rastom i novostima u gaming industriji ove je godine bio program „Gaming na Sjeveru.“ U gaming zoni u prostorima P4 bila su organizirana kratka predavanja o gamingu, panel rasprave među najboljim igračima sa Sjevera, savjeti za amaterske igrače, gledanje finala SET turnira iz Counter Strike-a, te turniri u igrama na mobilnim uređajima i konzolama.

MOP_festival_multimedije_25102021_4.jpg

U sklopu MOP-a u subotu je održan i jubilarni trideseti UX Meetup #MOP edition u organizaciji IxDA Croatia na kojem se raspravljalo i tko smo, što želimo i gdje vidimo dizajn u 2022. godini.

Festival je zatvoren predavanjem o 10 godina MOP-a festivala multimedije u prepunom kinu Gaj, a spektakularnu završnicu varaždinskoj je publici nakon predavanja osigurala jazz fusion četvorka Chui jedinstvenim glazbeno-filmskim koncertom KINOFONIJA!. Varaždinci su tako imali prilike iskusiti kako zvuči spoj suvremene klupske glazbe s jazzom i elektronikom uz projekciju glasovitog filma 'Berlin, simfonija velegrada' (W. Ruttman).

MOP_festival_multimedije_25102021_5.JPG

- U deset godina MOP festivala multimedije održano je preko 140 predavanja, 30 radionica, 20 instalacija i performansa te 15 filmskih projekcija, 30 izložbi i više od 45 glazbenih sadržaja. Velika posjećenost programa, ali i sve veći broj partnera, voditelja radionica i stručnih suradnika dovoljan su pokazatelj kako je inicijativa ovakvog festivala bila izuzetno potrebna. Iako se po veličini i brojkama MOP festival multimedije ne može uspoređivati s festivalima svjetskog karaktera, sadržajno i ono što on donosi zajednici i pojedincima definitivno je na razini najvećih svjetskih festivala, pogotovo u pogledima međusobnog povezivanja struke - ističu organizatori.

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo i podršku Grada Varaždina, Studentskog centra Varaždin, Sveučilišta Sjever, Studentskog zbora UNIN te TZ Grada Varaždina.

Partneri festivala su POU Varaždin i kino GAJ, Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac, Goethe-Institut, GMV, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Alpha-m i Caffe bar Elephant.