Završilo je glasanje: Ema ima prednost, ali čeka se službena potvrda

VV | 21.9.2022. u 10:57h | Objavljeno u Društvo

Završilo je glasanje za ulazak u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge.

Iako su neki lajkovi pristigli i nakon završetka roka, još u 9:15 po našem vremenu (00:15 po pacifičkom vremenu), dakle 15 minuta nakon roka, rezultati na Facebooku su bili 89 tisuća lajkova za Emu Donev i 83 tisuće lajkova za Abela. Na YouTubeu Ema ima 69 tisuća lajkova, dok Abel ima 71 tisuću. To bi značilo da je ukupni broj za Emu 158 tisuća lajkova, a za Abela 153 tisuće lajkova, javlja Indeks.hr.

Broj lajkova je nastavio rasti i nakon roka pa je moguće da bude odstupanja u rezultatima koji još nisu službeno objavljeni, no zasad stvari izgledaju dobro za Emu.

Podsjećamo, 14-godišnjakinja iz Ivanić Grada osvojila je Hrvatsku svojom znatiželjom, znanjem, inicijativom i životnom željom da postane astrofizičarka.

Ema Donev je zahtjevnom prijavom na Breakthrough Junior Challenge sama odradila sve što je mogla jer je stručni žiri upravo njezin rad odabrao među 30 najboljih od čak 2400 prijava kandidata iz cijelog svijeta. No, prema pobjedi su je mogli odvesti isključivo lajkovi pa se ovih dana cijela Hrvatska udružila da joj pomogne ostvariti san.

Ema je bila jedina predstavnica iz Hrvatske i Europske unije.

U finalu koje će se održati u San Franciscu, poznati svjetski znanstvenici odabrat će - pobjednicu ili pobjednika koji će osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu od 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100.000 dolara. Pobjednica ili pobjednik će odabrati i učitelja koji ga je inspirirao te potaknuo interes za znanost, a učitelj će biti nagrađen s čak 50.000 dolara.

Označeno u