Završile Varaždinske barokne večeri: Sjajne izvedbe oduševile festivalsku publiku Foto: VBV

Završile Varaždinske barokne večeri: Sjajne izvedbe oduševile festivalsku publiku

Igor Čolaković | 28.9.2020. u 13:54h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Obistinile su se najave organizatora kako će ovogodišnje, jubilarne Varaždinske barokne večeri potvrditi iznimni potencijal domaćih glazbenika. Publika na 50. Varaždinskim baroknim večerima, proteklog je tjedna imala prigodu uživati u nizu izvrsnih koncerata koji su potvrdili visoku umjetničku kvalitetu ovoga festivala.

vbv_zavrsno_2020_2.jpg

Nakon prvog festivalskog vikenda i sjajnog nastupa Varaždinskog komornog orkestra te subotnjeg koncerta studenata četiri umjetničke akademije na otvorenoj pozornici uz bedeme Starog grada, u nedjelju, 20. rujna, u atraktivnom prostoru Županijske palače nastupili su naša poznata sopranistica Ivana Lazar i orguljaš Pavao Mašić, koji je na ovom koncertu svirao na fortepianu iz 1810. godine, koji se čuva u Gradskom muzeju Varaždin. Izvrsnim, nadahnutim nastupom ovo je dvoje vrsnih glazbenika oduševilo publiku u Skupštinskoj dvorani.

vbv_zavrsno_2020_1.jpg

Atraktivni nastup u ponedjeljak je ostvario orguljaš Edmund Andler Borić, koji je na orguljama u varaždinskoj katedrali svirao Bachove korale, preludije i fuge. U utorak su u katedrali Zagrebački solisti pod umjetničkim vodstvom violinista Sretena Krstića i Renata Pokupić, mezzosopranistica s uspješnom inozemnom karijerom, izveli posebni, atraktivni program sa skladbama Bacha i Vivaldija.

vbv_zavrsno_2020_3.jpg

- Jako sam sretna i zahvalna maestru Krstiću što me pozvao da budem dijelom ovog krasnog programa na Varaždinskim baroknim večerima - istaknula je Renata Pokupić nakon sjajnog nastupa u varaždinskoj katedrali.

Djela hrvatske glazbene baštine

Sjajan koncert u srijedu je u franjevačkoj crkvi priredio Hrvatski barokni ansambl, koji je pod umjetničkim vodstvom violinistice Laure Vadjon, izveo program pod nazivom Concerto - Concertino, s djelima Arcangela Corellija, Leonarda Lea, Alessandra Marcella, G. Ph. Telemananna i J. S. Bacha.

U župnoj crkvi svetog Nikole u četvrtak je nastupio još jedan domicilni sastav - Camerata Garestin, koji je izveo skladbe varaždinskog skladateljskog kruga - Leopolda Ebnera, Ivana Wernera i Jana Krtitela Vanhala. Djela hrvatske glazbene baštine na festivalskom programu bila su i u petak, 25. rujna, kada je u franjevačkoj crkvi Zbor HRT-a, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, izveo skladbe Vinka Jelića iz zbirke - Arion secundus, uz nekoliko moteta koji su skladani za razne prigode i vespere.

U viteškoj dvorani dvora Trakošćan u subotu su violončelist Krešimir Lazar i čembalist Krešimir Has priredili koncert - Galantna Europa, s pomno biranim programom kojim su oduševili tridesetak uzvanika Rotary Cluba Varaždin, koji je ovim koncertom obilježio 90. godišnjicu osnivanja.

Veliki aplauz za nagrađene učenike

Tradicija održavanja koncerata darovitih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima nastavljena je u subotu u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta. Sedamnaest mladih glazbenika koji su osvojili domaće i međunarodne nagrade publika je nagradila velikim i iskrenim aplauzom za njihov izvrsni nastup s Varaždinskim komornim orkestrom.

- Ovo je možda jedini festival tog ranga i te kvalitete koji daje priliku učenicima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi da nastupaju uz renomirani orkestar. To je nešto prekrasno i nešto što će pamtiti oni ali i njihovi profesori - istaknuo je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

vbv_zavrsno_2020_5.jpg

Program 50. Varaždinskim baroknih večeri završio je u nedjelju, 27. rujna, svečanom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali te večernjim koncertom koji je bio posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću, na kojem su zbor Cantores Sancti Marci i Hrvatski barokni ansambl, pod vodstvom dirigenta Jurice Petra Petrača, izveli Te Deum u D-duru Marca-Antoinea Charpentiera i Magnificat u D-duru Johanna Sebastiana Bacha.