Završila energetska obnova OŠ Metel Ožegović u Radovanu, radovi počinju i u Područnoj školi Gačice

MGA/VV | 4.12.2019. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Metel Ožegović u Radovanu u potpunosti je obnovljena EU novcem i novcem Varaždinske županije, pri čemu posebno treba istaknuti da je u novom ruhu zablistao i najstariji dio zgrade izgrađen prije čak 181 godinu, davne 1838. godine. I dok je obnova matične škole završila, ovaj mjesec će započeti radovi na energetskoj obnovi zgrade Područne škole Gačice. Dva projekta vrijedna su gotovo 4 milijuna kuna.

Završna konferencija projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade OŠ Metel Ožegović na adresi Varaždinska 14, 42242 Radovan“ te uvodna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područnog odjela Gačice na adresi Gačice 56, 42242 Radovan“ održane su danas, 4. prosinca, u OŠ Radovan. Uz ravnateljicu OŠ Metel Ožegović Željkicu Hanžek Paska, na konferenciji su bili zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, predsjednica Gradskog vijeća Ivanca Ksenija Sedlar Đunđek, direktor AZRA-e Borko Mikić, kao i ravnatelji škola te predstavnici izvođača radova.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade OŠ Metel Ožegović na adresi Varaždinska 14, 42242 Radovan“ nakon provedenog postupka javne nabave za radove je 3.055.732,14 kuna, a vrijednost prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava je 2.730.444,50 kuna. Od toga bespovratna EU sredstva iznose 1.515.180,10 kuna, a Varaždinska županija je osigurala 1.540.552,04 kuna, od čega 697.621,14 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

- Naša škola ima 198 učenika, od čega njih 165 u matičnoj školi u Radovanu, a 23 učenika u Područnoj školi Margečan te njih 10 u Područnoj školi Gačice. Povijest pučkog školstva u Radovanu seže još u 1838. godinu kada je i izgrađen najstariji dio škole, dok je 2007. godine Županija dogradila dio zgrade za potrebe jednosmjenske nastave i taj dio nije bio uključen u projekt. Preostali dio zgrade je sada energetski obnovljen, što je prvo veliko ulaganje nakon 40-ak godina, što dovoljno govori koliko je bilo nužno. Dobili smo daleko bolje uvjete za rad, i to ne samo naši učenici i djelatnici, nego i 50 polaznika područnog odjeljenja Dječjeg vrtića “Ivančice” koji djeluje u školskoj zgradi – rekla je ravnateljica OŠ Metel Ožegović Željkica Hanžek Paska.

Na zgradi OŠ Radovan izvedeni su brojni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički radovi: sanacija zidova ovojnice uz izvedbu ETICS sustava fasade, rekonstrukcija stropova uz ugradnju toplinske izolacije, zamjena dijela vanjske stolarije, rekonstrukcija poda u sportskoj dvorani s ciljem smanjenja toplinskih gubitaka te ugradnja sustava rekuperacije u dvorani, što je rezultiralo prelaskom zgrade iz energetskog razreda C u razred B.

- Raduje me što smo na početku adventa ovdje u Radovanu, u školi bogate povijesti i tradicije. Osim što su učenici i djelatnici dobili daleko kvalitetnije uvjete za rad, ovaj projekt donijet će uštede na energentima od 55.000 kuna godišnje, što će dati mogućnost novih ulaganja u opremu i sve drugo što je školi potrebno. Zgrada sada ima novu fasadu izvedenu najnovijom tehnologijom, sofisticirani sustav grijanja, a kompletno su sanirani podovi u sportskoj dvorani, koji su također bili problematični što se tiče gubitka energije. Ovo je sedma škola ove godine u kojoj smo obilježili završetak radova na energetskoj obnovi, sljedeći tjedan idemo u OŠ Martijanec, a početkom sljedeće godine bit će završene obnove dviju najvećih školskih zgrada, Srednje škole Ivanec i Druge gimnazije Varaždin. Radimo punim intenzitetom, jer nakon što završimo ove radove, otvaramo devet novih gradilišta. Ukupno će u 22 školska objekta biti uloženo 70 milijuna kuna – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Zahvaljujući radovima, potrošnja energije za grijanje u OŠ Radovan na godišnjoj razini bit će smanjena za 61,64 % u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe navedenih mjera. Ujedno će se smanjiti godišnja potrošnja primarne energije za 62,05 %, emisija CO2 za 51,54 % te je smanjena emisija CO2 za 88,64 %. Izvođač radova bio je Micpro d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Gačice na adresi Gačice 56, 42242 Radovan“ je 923.813,38 kn nakon provedenog postupka javne nabave za radove, a vrijednost projekta prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava je 749.787,13 kuna.

Projektom energetske obnove zgrade Područne škole Gačice ostvarit će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje (QH, nd) na godišnjoj razini (kWh/god) za 71 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. Provedbom projekta smanjit će se godišnja potrošnja primarne energije za 76 % te će doći i do smanjenja emisije CO2 za 81 %.

To će se postići provedbom mjera sanacije zidova ovojnice uz izvedbu ETICS sustava fasade, rekonstrukcijom stropova prema negrijanom tavanu uz ugradnju toplinske izolacije, zamjenom drvene vanjske stolarije te ugradnjom novog visokoučinkovitog sustava grijanja i solarnih toplovodnih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode i podrške sustavu grijanja.

Projekti energetske obnove financirani su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Galerija slika