Zašto je važno biti policajac doznali učenici Prve gimnazije Varaždin

VV | 28.4.2023. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Kako bi mladima naglasili važnost poštivanja prometnih propisa kod sudjelovanja u cestovnom prometu, te ih upoznali s posljedicama neželjenog ponašanja održano je edukativno predavanje od strane policijskog službenika PU varaždinske. Ujedno, to je bila i prilika da se prisutnim srednjoškolcima predstavi zanimanje policajca/policajke, odnosno da se upoznaju s akcijom 'Postani policajac/policajka', koju Policijska uprava varaždinska provodi u suradnji s Policijskom školom „Josip Jović“ iz Zagreba.

Trenutno je otvoren natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za prekvalifikaciju, odnosno obrazovanje odraslih za zanimanje policajac/policajka. Mogu se prijaviti svi hrvatski državljani, mlađi od 28 godina, koji su završili neku trogodišnju ili četverogodišnju školu, nisu članovi političke stranke i podobni su za obavljanje policijskog zvanja. Da bi bili primljeni, moraju obaviti psihološko testiranje, zdravstveni pregled i testiranje motoričkih sposobnosti kroz poligon. Oni koji zadovolje uvjete, sklapaju ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova i na jesen kreću s Programom koji traje 11 mjeseci, a kroz koji imaju osiguran besplatan smještaj i prehranu na Policijskoj školi u Zagrebu, osiguran školski pribor, udžbenike, sportsku opremu, uniforme te imaju mjesečnu stipendiju, dodatno  osiguranje, a kasnije i siguran posao u Ministarstvu  naglasio je zainteresiranim srednjoškolcima Davor Bezak, policijski službenik za prevenciju u PU varaždinskoj.

Također, u svibnju će biti raspisan natječaj za upis u treći razred, za srednjoškolce koji su završili prva dva razreda neke četverogodišnje srednje škole u Hrvatskoj i hrvatski su državljani. Da bi bili primljeni i oni također prolaze psihološko testiranje, poligon i zdravstveni pregled i imaju tada osigurane sve uvjete za školovanje. Na kraju mogu polagati i državnu maturu, a tijekom školovanja sudjelovati u tamburaškom orkestru, zboru i sportskim aktivnostima, dok kategorizirani sportaši imaju i pravo na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa.

Svi koji se žele informirati oko mogućnosti i uvjeta za upis u zanimanje policajac/policajka mogu tu učiniti preko web stranica Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske škole, Policijske uprave varaždinske, društvenih mreža, ali i osobno u najbližoj policijskoj postaji.

Pedagoginja Prve gimnazije Varaždin Renata Čelik, zahvalila je na pruženoj pomoći i  istaknula kako je suradnja s PU varaždinskom već godinama odlična te se zajednički provode razne aktivnosti, radionice i predavanja, usmjerena na preveniranje pojavnosti bilo kakvih događaja.

Galerija slika