Zadruga "Ludbreški kraj": "Nemo se žalili, sezona je bila dobra, nek i ova bude takva ak nebre bolje!" Foto: Ilustracija/Grad Ludbreg

Zadruga "Ludbreški kraj": "Nemo se žalili, sezona je bila dobra, nek i ova bude takva ak nebre bolje!"

VV | 7.1.2022. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

- Kakva je bila poljoprivredna sezona? Kak i naveke, vele ljudi mogla je biti i bolja al nemo se žalili, dobra je bila – zadovoljni smo. Nek i druga bude takva već ak nebre biti bolja, a nadamo se da bu bolja – ustvrdili su poljoprivrednici iz Poljoprivredne zadruge "Ludbreški kraj" o prošloj poljoprivrednoj sezoni.

Prošli su sve i svašta, pamte i dobre i loše godine, a u Zadruzi trenutno se najviše bave cijenom repromaterijala, ponajprije cijenom umjetnih gnojiva koja svakodnevno rastu i ponajviše ih brinu.

– Poljoprivredna sezona u svim kulturama je dosta kasnila zbog vremenskih uvjeta i loše situacije u proljeće s danima punim oborina i hladnim temperaturama koje nisu išle u prilog proizvođačima – našim zadrugarima i kooperantima PZ Ludbreški kraj. Sezona krastavaca kornišona krenula je dvadesetak dana kasnije od previđenog i na kraju je uspjela s nekih 30 posto manjih prinosa! Ljetni mjeseci stvorili su berbu koja je bila odlična i odvijala se svakodnevno, a tako je i krenula paprika rog i patlidžan! – kaže Saša Lenček, predsjednik Zadruge.

Član zadruge Branko Križan jedan je od većih proizvođača povrća u ludbreškom kraju. Po struci poljoprivredni tehničar zajedno sa suprugom Sanjom ove je godine proizveo čak 50 tona crvene rog paprike.

– Moja obitelj počela se baviti proizvodnjom povrća početkom 90–tih godina, a mi smo nastavili njihovim stopama. Danas najviše proizvodimo crvenu rog papriku ali uz nju proizvodimo i krastavce kornišone te patlidžan. Posljednjih nekoliko godina proizvedeno povrće plasiramo u Podravku putem zadruge Ludbreški kraj i zadovoljni smo. Sve proizvedeno zadruga nam otkupi i plati u ugovorenom roku tako da nemam nekih zamjerki na našu suradnju. Dapače, planiramo povećati proizvodnju te smo zadovoljni budući da od svojeg rada možemo pristojno živjeti – zadovoljan je Križan.

U zadruzi se trude da svi proizvođači na što lakši način prebrode poljoprivrednu sezonu, pa im je tako i prošle godine Poljoprivredna zadruga "Ludbreški kraj" osigurala sjeme, repromaterijal, gnojiva i prihrane. Otkup i transport proizvedenih proizvoda također su bili unaprijed dogovoreni te su njihovi proizvođači uzgajali povrće i predavali ga u zadrugu. S obzirom da je na tržištu nedostajalo gotovih proizvoda, Podravka je dogovorenu otkupnu cijenu tijekom sezone povećavala tako da su i proizvođači na kraju dobili više nego su planirali.

– Sjećam se, repromaterijal, troškovi goriva i ostala ulaganja prije su bila puno, puno jeftinija nego danas, međutim na to ne možemo previše utjecati. Isto tako, nažalost rast cijene povrća nije na istom nivou kao i rast troškova međutim pozitivno je što putem zadruge cijene povrća ipak iz sezone u sezonu rastu tako da se nadamo da će nam se trud u novoj sezoni još više isplatiti – zaključuje Križan.

Predsjednik poljoprivredne zadruge "Ludbreški kraj" Lenček ustvrdio je kako je zadruga danas velika karika u lancu organizacije i distribucije povrtlarskih kultura vođeni sloganom domaćih proizvoda koji su od berbe u kratkom roku u samoj distribuciji proizvodnje.

- U godini pred nama povećat ćemo kapacitete otkupa, transporta i skladištenja i proširiti ugovore s novim kooperantima i zadrugarima - najavljuje.