Zaboravljena mladost: U zapadnoj Slavoniji nastavljeno snimanje filma o ivanečkim braniteljima Foto: UDVDR Ivanec

Zaboravljena mladost: U zapadnoj Slavoniji nastavljeno snimanje filma o ivanečkim braniteljima

Varaždinske vijesti | 17.7.2019. u 13:20h | Objavljeno u Društvo

Nakon što su snimljeni razgovori s nekim od ključnih svjedoka ratnih događanja na području Ivanca tijekom 1991. godine, UDVDR Ogranak Ivanec je za potrebe dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost" nastavio sa snimanjem priloga na području zapadne Slavonije.

Tako su sa sudionicima ratnih događanja na autentičnim lokacijama Pakraca, Lipika, Okučana i Novske snimljeni prilozi koji će biti korišteni u dokumentarnom filmu. U snimanjima su sudjelovali ratni pripadnici Posebne jedinice Rakitje, Policijske postaje Ivanec, 104. Brigade i 1. Gardijske brigade Tigrovi, a o ulozi hrvatskih branitelja sa šireg ivanečkog i lepoglavskog područja govorili su i domaćini iz Pakraca.

Snimljeni su tako prilozi o prvim danima Domovinskog rata u Pakracu početkom ožujka 1991., gdje su kao pripadnici Posebne jedinice Rakitje i Policijske postaje Ivanec sudjelovali članovi UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, potom o tragičnoj pogibiji pripadnika 104. brigade krajem prosinca 1991., te o sudjelovanju 2. Ivanečke bojne 104. Brigade u obrani grada Pakraca u prvoj polovici 1992. godine.

Također, snimljeni su i kadrovi sela Kosovac kod Okučana, te pod nadvožnjakom na ulazu u Novsku, gdje su u obrani tog dijela Hrvatske sudjelovali pripadnici 1. Gardijske brigade Tigrovi. Tijekom snimanja je na spomen obilježjima odana počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Snimanja se nastavljaju tijekom srpnja u Ivancu, sa svjedocima događanja iz 1990. i 1991. godine, a za sredinu kolovoza planirano je u istočnoj Slavoniji, na području Erduta, Dalja, Vukovara, Vinkovaca i još nekih mjesta u kojima su se u Domovinskom ratu, kao pripadnici raznih postrojbi, borili članovi UDVDR Ogranka Ivanec i HVIDRe Ivanec.

Planirana snimanja bi trebala biti okončana do listopada, nakon toga će se do kraja godine prići odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Druga faza, u kojoj će se montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost" u planu je za jesen 2020.

- "Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR Ogranak Ivanec, koji za cilj ima promovirati ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske. Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori, pomoć je najavila i Općina Donja Voća, kao i još neki privredni subjekti i pojedinci koji su prepoznali njegovu vrijednost - ističu iz UDVDR-a Ivanec.