"Zaboravljena mladost": Ivanečki veterani snimali na području Plitvica, Knina i Vojnića Foto: UDVDR Ivanec

"Zaboravljena mladost": Ivanečki veterani snimali na području Plitvica, Knina i Vojnića

Varaždinske vijesti | 20.10.2019. u 11:22h | Objavljeno u Društvo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Ivanec nastavlja sa snimanjem kadrova za dokumentarni film "Zaboravljena mladost" te je tim povodom radna ekipa boravila na području Plitvica, Knina i Vojnića.

Snimalo se šire područje Plitvica, s naglaskom na dio gdje su se na Uskrs 31. ožujka 1991. vodile žestoke borbe s neprijateljskim snagama u kojima su, kao pripadnici Specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, sudjelovali i neki članovi UDVDR Ogranak Ivanec, te HVIDR-e Ivanec. Počast prvom poginulom hrvatskom branitelju Josipu Joviću, koji je stradao upravo prilikom oslobađanja Plitvica, odana je kod spomen obilježja podignutog njemu u čast.

udvdr_plitvice_knin_19_22.jpg

U nastavku terenskog snimanja radilo se na području Knina, gdje se na autentičnim gradskim i obližnjim lokacijama snimalo s ratnim pripadnicima 7. GBR Puma koji su sudjelovali u oslobađajućoj akciji Oluja. Prvi put nakon više od 24 godine našli su se neki od njih na istim mjestima gdje su nakratko boravili nakon Oluje i sloma neprijatelja, te iznijeli neka svoja sjećanja.

U Kninu je delegaciju primila zamjenica gradonačelnika Kristina Perić, kojoj je u znak zahvalnosti na pomoći i posredovanju prilikom boravka u Kninu poklonjen domaći med i sortno vino koje proizvode članovi Ogranka Ivanec. U kratkom razgovoru dogradonačelnici su predstavljene aktivnosti koje provodi ivanečki Ogranak te detaljnije opisana svrha dolaska u Knin, o čemu se ona pohvalno izrazila rekavši kako i na području Knina djeluju braniteljske udruge s kojima Grad surađuje. Putem iz Knina snimalo se i na području Vojnića, gdje su ivanečki policajci boravili nakon Oluje, uspostavljajući tada državno-pravni poredak na tom dijelu Hrvatske.

udvdr_plitvice_knin_19_12b.jpg

Odmah po povratku u Ivanec, nastavljena su snimanja s još nekim članovima Ogranka koji iznose svoja sjećanja iz Domovinskog rata, a do kraja mjeseca radnu ekipu, uz još neka snimanja na lokalnom području, očekuje i još barem jedno terensko. Potom će se do kraja godine prići odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Druga faza, u kojoj će se, prema utvrđenom scenariju, montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost" u planu je za jesen 2020. godine.

Prije ovih na Plitvicama, Kninu i Vojniću, snimljeni su i razgovori s nekim od svjedoka demokratskih promjena s početka 1990., pa ratnih događanja na području Ivanca tijekom 1991. godine, te sa sudionicima obrane i oslobađanja Hrvatske na autentičnim lokacijama Pakraca, Lipika, Okučana, Novske, Dalja, Erduta, Vukovara, Borovog Naselja i Tovarnika.

- U dosad snimljenim materijaliam jako je puno činejnica s kojima javnost svih ovih godinama nije uopće bila upoznata, pa je za očekivati kako će film izazvati veliki interes - kažu iz UDVDR-a Ivanec.

"Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR Ogranak Ivanec, uz punu suradnju HVIDR-e Ivanec, koji za cilj ima promovirati i održati sjećanje na ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4.200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske. Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori te privredni subjekti i pojedinci.

udvdr_plitvice_knin_19_1.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_3.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_9.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_11a.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_15a.jpg

udvdr_plitvice_knin_19_20.jpg