Za najveći skup mladih robotičara u Hrvatskoj, kojem je domaćin Varaždin, prijavljeno već 258 ekipa Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Za najveći skup mladih robotičara u Hrvatskoj, kojem je domaćin Varaždin, prijavljeno već 258 ekipa

IHR/Varaždinske vijesti | 10.3.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu traju pripreme za najveći skup pametne mladosti koji je ikad održan u Hrvatskoj, 4. European RoboCup Junior 2023., koji će se održati od 7. do 10. lipnja.

- Dosad imamo prijavljeno već 258 ekipa, javljaju nam se i dalje, no nažalost, nemamo više mogućnosti više nikoga uključiti u natjecanje jer smo popunjeni! Ekipe dolaze iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Turske, Rusije, Nizozemske, Švidarske, Slovenije, Slovačke, Švedske, Mađarske, Francuske, Portugala, Austrije i Egipta, a natjecat će se u 15 kategorija – najavio je Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije.

Već je izrađena i web stranica 4. European RoboCup 2023., na kojoj se nalaze sve potrebne informacije o samom natjecanju, na kojem će snage odmjeriti oko 800 najboljih mladih robotičara Europe.

- Pripreme idu prema planovima, počeli smo s nabavkom opreme, a natjecatelji će biti smješteni u našoj županiji, susjednoj Međimurskoj županiji, neki će biti smješteni u Zagrebu – rekao je Kolarić.

roboticari12.jpg

Proračun za ovo natjecanje “težak” je oko 200.000 eura.

- Dosad smo nabavili oko 120.000 eura, a ostatak planiramo prikupiti kroz donacije i sponzore. Doista je riječ o vrlo složenoj organizaciji u koju je uključeno i 150 volontera, a zajedno s mentorima u Varaždinu će boraviti oko 1200 ljudi. Sve to ne bismo mogli bez potpore Varaždinske županije, župana Anđelka Stričaka, pročelnika Miroslava Huđeka i Sanje Herceg iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije – rekao je Kolarić.

Iako se detalji programa još razrađuju, Kolarić nam je otkrio kako je za 9. lipnja planiran Robo party u Areni Varaždin, za sve sudionike i volontere, dok će se natjecanja održavati 10. lipnja.

Partneri u organizaciji ovog prestižnog natjecanja su, uz Varaždinsku županiju, Hrvatski robotički savez i Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti varaždinske županije.