Za kulturu u Novi Marof stiglo 1,2 milijuna kuna

N.L./VV | 26.3.2017. u 10:03h | Objavljeno u Društvo

I ove se godine nastavljaju radovi na obnovi Utvrde Grebengrad iznad Novog Marofa. Riječ je o obnovi i rekonstrukciji najstarije fortifikacijske građevine na području sjeverne Hrvatske, koja bi nakon potpune obnove trebala postati jedno od najznačajnijih izletišta i turistički adut Novog Marofa.

Nakon što je Ministarstvo kulture prošle godine dodijelilo 300.000 kuna za nastavak obnove, a novci su uplaćeni ove godine, ponovo su stigle nove dobre vijesti iz tog Ministarstva. Osigurano je novih 200.000 kuna, što znači da je u posljednjih godinu dana osigurano pola milijuna kuna za obnovu utvrde. Do sada je, u razdoblju od 2007. do 2016., u obnovu Utvrde Grebengrad uloženo nešto više od dva milijuna kuna, od čega 800.000 kuna samo u prošloj godini.

To nije jedini projekt koji Ministarstvo kulture financijski potpomaže na području grada Novog Marofa. Iz istog programa, kao i za obnovu utvrde Grebengrad, osigurana su sredstva u iznosu od 200.000 kuna za obnovu Župnog ureda Blažene Djevice Marije Kraljice Sv. Krunice u naselju Remetinec. Treba svakako izdvojiti da je za uređenje Župnog ureda već ranije stiglo 200.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Ministarstvo kulture prepoznalo je veliki broj kvalitetnih projekata u Novom Marofu, što potvrđuju i odluke o dodjeli sredstva za te projekte. Samo u ovoj godini već smo na razini od gotovo milijun kuna, s novcima koji su za Utvrdu Grebengrad isplaćena 2017. Ovo nije samo ulaganje u objekte, već stvaranje dodane vrijednosti jer ćemo, primjerice, zahvaljujući obnovi Utvrde moći razvijati nove sadržaje u sklopu turističke ponude – izjavio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjećajući da je znatan iznos ove godine stigao za digitalizaciju kinodvorane.

Podsjetimo, Pučko otvoreno učilište za digitalizaciju kinodvorane u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" dobilo je maksimalnu potporu od čak 300.000 kuna. Ukupno je tako u posljednje vrijeme za projekte u kulturi u Novi Marof stiglo 1,2 milijuna kuna.