YesSpecialist projekt okupio mlade poduzetnike i strukovne nastavnike iz Norveške, Danske i Italije

Varaždinske vijesti | 21.10.2022. u 17:45h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskoj županiji su u okviru projekta YesSpecialist boravili predstavnici partnerskih regija iz Norveške (Vestland), Italije (Trento i Toskana) i Danske (Ringkøbing-Skjern).

Riječ je projektu čiji je cilj jačanje obrazovnih sustava europskih regija kao potpora poduzetničkom obrazovanju mladih osoba, jačanju obrazovnih kapaciteta za poduzetništvo, kao i jačanju obrazovnog sustava u cijelosti.

S obzirom da su mladi i njihovi učitelji ključni čimbenici za promicanje inovativnih poduzetničkih modela, delegaciju svake regije činili su strukovni nastavnici, mlade osobe s poduzetničkim načinom razmišljanja iz ruralnih područja (npr. mladi poduzetnici, poduzetnici početnici, mladi inicijatori/inovatori, youthworkeri, oni koji se bave razvojem svog ruralnog područja i slično) te predstavnici partnera na projektu.

Tijekom boravka imali su prilike isprobati i uvježbati mnoge nove neformalne metode učenja kako bi stvorili novu modernu metodologiju koja će im kasnije pomoći da izgrade lokalne ekosustave promovirajući inovativne koncepte poduzetništva.

Posjetili su i Udrugu RezervArt (Hrvatsku udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva), samoodrživi "hub" kreativne industrije, gdje su se upoznali s konceptom i programima udruge, a posebno motivirali radovima kipara, varaždinskog umjetnika svjetskoga glasa Nikole Vudraga i vlasnika tvrtke Lola Guitars i brenda Drevo, Lovre Vujanca.

Obišli su Srednju školu „Arboretum Opeka“ Marčan, proglašenu Regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi te se upoznali s budućim mjestom izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koje će značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njegovoj prilagodbi potrebama gospodarstva i tržišta rada. Družili su se i s mladim budućim agro-poduzetnicima.

Kako su osim marljivih učenika, najbolji promotori uspješnih poduzetničkih priča i naši vrijedni poljoprivrednici, organiziran je i posjet bivšem učeniku Škole, danas vlasniku uspješnog OPG-a Patrčević, osnovanog za sušenje bučinih koštica i proizvodnju vrhunskog bučinog ulja, nagrađivanog na brojnim međunarodnim izložbama.

Tom su prilikom i degustirali jela napravljena isključivo od bučinih sjemenki i bučinog ulja, što je za strane sudionike bilo posebno iskustvo, obzirom da se neki prvi puta čuli za ovu namirnicu, a posebno koliko je blagotvorna za ljudsko zdravlje.

„YESpecijalisti“ su se tijekom boravka također upoznali i s aktivnostima Tehnološkog parka Varaždin, poduzetničkog kampusa koji okuplja ekosustav inovativnih tvrtki, pružajući im suvremenu infrastrukturu te pristup širokom spektru instrumenata financiranja i izlazak na globalno tržište.

Posebno im je zanimljiv bio Makerspace, kolaborativni radionički prostor za brzu izradu prototipova i proizvodnju, čiji je cilj omogućiti razvoj i proizvodnju fizičkih proizvoda u manjem broju u radnom okruženju koje u isto vrijeme pruža alate i znanje.

Posjetitelji su se imali prilike saznati više o bogatoj povijesti Županije, zahvaljujući stručno vođenom obilasku te odlasku na koncert Varaždinskih baroknih večeri, gdje su učenici Glazbene škole u Varaždinu nastupali uz Varaždinski komorni orkestar.