VS RH: Nakon odvajanja od kotlovnica, stanari nisu dužni plaćati ništa

vv | 20.1.2022. u 10:39h | Objavljeno u Društvo

Odredbom članka 45. stavka 9. Zakona o tržištu toplinske energije, kako je ukazao u presudi, regulirano je da je krajnji kupac, ukoliko se sukladno Zakonu, izdvoji iz zajedničkog toplinskog sustava, i dalje dužan plaćati sve troškove, osim troškove toplinske energije za svoju samostalnu uporabnu cjelinu. Međutim...

Vartop je putem javne bilježnice ishodio ovršnu ispravu za naplatu novčane tražbine od 4.572 kn za isporuku toplinske energije za grijanje zajedničkih dijelova stambene zgrade na adresi Mali plac u Varaždinu, odnosno s osnova održavanja rada sustava kotlovnice radi isporuke toplinske energije od početka 2020. do početka 2021. godine. Međutim, ovršenica T. Š. podnijela je prigovor, koji je varaždinski Općinski sud uvažio te je u cijelosti ukinuti osporeni platni nalog.

U prigovoru je ovršenica ukazala da je još 12. listopada 2014. odvojila stan iz zajedničkog toplinskog sustava po ovlaštenoj tvrtki u skladu s glavnim strojarskim projektom i pravilima struke, a o tome je obaviješten Vartop s kojim je raskinula ugovorni odnos.

- Trošak energije za zajedničke dijelove je nepostojeći jer u zajedničkim prostorima zgrade nema grijaćih tijela pa ne postoji obveza plaćanja računa za utrošak toplinske energije koju nisam naručila, niti primila, a niti utrošila - ukazala je ovršenica.

Ne osporavajući da je svoj stan izdvojila iz sustava grijanja, a pozivajući se na presude drugih sudova u kojima je odlučeno da u ovakvim slučajevima krajnji korisnici moraju bez obzira na isključenje plaćati navedene troškove, Vartop je ukazivao da i dalje ima troškove rada i održavanja kotlovnice (najam prostora, plaće radnika u kotlovnici, režija, potrebne obnove i rekonstrukcije kotlovnice, dimnjačarske troškove, troškove ispitivanja sustava itd.), a što sve ulazi u tzv. "trošak snage", koji su “dužni plaćati svi suvlasnici, neovisno o tome jesu li se izdvojili iz sustava toplinskog grijanja, sukladno Zakonu o tržištu toplinske energije u kojem je regulirano da, ukoliko se krajnji kupac sukladno Zakonu, izdvoji iz zajedničkog toplinskog sustava, dužan je plaćati sve troškove, osim troškove toplinske energije za svoju samostalnu uporabnu cjelinu”.

Odredbom članka 45. stavka 9. Zakona o tržištu toplinske energije, kako je ukazao u presudi, regulirano je da je krajnji kupac, ukoliko se sukladno Zakonu, izdvoji iz zajedničkog toplinskog sustava i dalje dužan plaćati sve troškove, osim troškove toplinske energije za svoju samostalnu uporabnu cjelinu.

- Tužitelj je točno naveo da trošak toplinske energije obuhvaća i trošak za isporučenu toplinsku energiju i trošak priključne snage. Međutim, s obzirom na činjenicu koja je među strankama nesporna, da je tuženica izdvojena iz zajedničkog toplinskog sustava, ista više nije krajnji kupac, a u smislu odredbe članka 3. stavka 2. točke 14. ZTTE te nije u obvezi plaćati troškove priključne snage - naglašava se u presudi te ukazuje da je radi različitih stavova izraženih u odlukama pojedinih županijskih sudova, Vrhovni sud RH u studenom 2011. zauzeo stav da, nakon što se korisnik izdvojio iz sustava centralnog grijanja preko zajedničke kotlovnice, više nije u obvezi plaćati račune tužitelju koji su mu ispostavljeni, već je dužan plaćati potrošnju prema količini pružene usluge, koja se utvrđuje brojilom i za koju se izdaje račun prema utvrđenoj cijeni, a sukladno odluci o načinu plaćanja.