Vrtić "Dječji svijet" u Belgiji: zašto je važan Freinetov didaktički sustav? Foto: Ilustracija/Dječji vrtić Dječji svijet

Vrtić "Dječji svijet" u Belgiji: zašto je važan Freinetov didaktički sustav?

VV | 7.5.2023. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Djelatnice Dječjeg vrtića "Dječji svijet“ iz Varaždina, Sanja Hajdin i Helena Hajdin, prisustvovale su na aktivnostima na mobilnosti u Belgiji, u gradu Liege.

Mobilnost je ostvarena u sklopu Erasmus+ projekta „DEMOCRAC(Z)Y – Crazy for Active Participation“. Cilj projekta je aktivno uključivanje djece u kreiranje odgojno-obrazovnog procesa, kao aktivnih dionika i sukreatora vlastitog programa, a temeljeno na praćenju i poštivanju interesa i potreba djece.

Ovoga puta domaćin je bila škola "Liberte“ koja provodi didaktički sustav kojeg je utemeljio francuski pedagog Celestin Freinet. Školu polaze djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi.

Belgija3.jpg

- Freinetov didaktički sustav poznat je po aktivnoj metodi rada i poticanju samostalnosti polaznika vrtića i škole - ističu u vrtiću "Dječji svijet".

U sklopu posjeta školi djelatnice su imale priliku upoznati se sa specifičnim metodama rada i nastavnim materijalima, sudjelovati na projektnim sastancima, aktivno sudjelovati u aktivnostima, te su i samostalno provele nekoliko aktivnosti. Također su posjetile i srednje škole, od kojih jedna općeg obrazovnog karaktera provodi tzv. "aktivnu pedagogiju“, te hotelijersko turističku školu koja uz redovnu nastavu prakticira učenje temeljeno na radu (work based learning – WBL), kao i sve srednje škole strukovnog usmjerenja. Sve partneri projekta bili su gosti i u Gradskoj vijećnici Grada Liegea gdje su ih sa srdačnom dobrodošlicom i ugodnim druženjem ugostili predstavnici odjela za obrazovanje.

Belgija1.jpg

Po povratku u Varaždin, u "Dječjem svijetu“ organizirane su aktivnosti po uzoru na viđeno i naučeno na mobilnosti u Belgiji.

Posljednja mobilnost u sklopu projekta bit će održana u Grčkoj tijekom svibnja gdje će se zaokružiti dosadašnja suradnja i napredak tijekom projekta.

Belgija2.jpg