Vrhunsko muziciranje s Varaždinskim komornim orkestrom i violinistom Aleksandrom Ivićem

| 6.12.2015. u 21:12h | Objavljeno u Društvo

Drugi koncert sezone Varaždinskog komornog orkestra održan 6. prosinca u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu pod umjetničkim vodstvom violinista Aleksandra Ivića rezultirao je još jednim sjajnim zajedničkim muziciranjem. Publika je ovajput mogla uživati u djelima Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha te Carla Nielsena i Dmitrija Šostakoviča Dva stavka za gudački oktet, op. 11.. Koncert je izravno prenosio III. program Hrvatskog radija.

Aleksandar Ivić četiri je puta dosad preuzimao umjetničko vodstvo Varaždinskog komornog orkestra, i uz to nastupio kao solist. Ovajput koncert je otpočeo Mozartovim trećim Divertimentom u F-duru, K. 138, napisanim u Salzburgu koji počinje dvodijelnim Allegro stavkom punim životne radosti, slijedi drugi stavak Andante koji donosi dašak melankolije, a u trećem stavku, Presto, Mozart se poigrava tehnikom kanona, obogaćujući zaigranost tračkom ozbiljnosti.

Koncert za violinu, gudače i continuo u E-duru, BWV 1042 J ., S. Bacha odabrao je iz razloga što počinje s trodijelnim stavkom Allegro, u kojemu se najviše ističe motiv uzlaznoga dur-trozvuka. Drugi stavak je Adagio u kojemu violina solo donosi izražajnu lirsku melodiju, a završni Allegro assai je oblika ronda, u kojemu se glavna tutti sekcija ponavlja pet puta, razdvojena četirima epizodama u kojima briljira violina solo.

Na repertoaru se našao i Carl Nielsen jedan je od najvažnijih i najslobodoumnijih danskih skladatelja iz generacije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a u odabranoj Maloj suiti, op. 1, šarmantnim komadom za gudače karaktera serenade skladatelj se oslanja na skladbe za gudače Mozarta i Griega.

Ruski skladatelj Dmitrij Šostakovič (Petersburg, 12/25. rujna 1906. - Moskva, 9. kolovoza 1975) jedan je od najutjecajnijih glazbenika bivšega Sovjetskog Saveza. Pisao je i scensku i filmsku glazbu, a prva izvedba njegove diplomske skladbe, Prve simfonije u f-molu, op. 10, koja je 12. svibnja 1925. bila je izravno prenošena na radiju iz Velike dvorane Lenjingradske filharmonije. Na krilima toga uspjeha nastala su i Dva stavka za gudački oktet, op. 11, Preludij i Scherzo koje je odabrao Ivić kao gost VKO-a, jer Scherzo je i prema skladateljevom mišljenju bio najbolje djelo koju je dotada napisao.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.