Vodotoranj osvijetljen zelenom - obilježen Dan svjesnosti o gastroshizi

Varaždinska županija/vv | 31.7.2023. u 08:18h | Objavljeno u Društvo

The Global Gastroschisis Foundation dodijelila je Varaždinskoj županiji i prigodnu zahvalnicu za suradnju

Kao i prethodnih godina Varaždinska županija uključila se u obilježavanje Dana svjesnosti o gastroshizi.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe.

Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svake bebe kod svake bebe.

Vodotoranj_11.jpg

Gastroshiza se javlja prosječno u 1-5 : 10 000 slučajeva (ovisno o zemljopisnoj regiji), a uzrok je  do dan danas nepoznat.
Svake godine, na datum 30. srpnja, obilježava se Gastroschisis Awareness Day (dan svjesnosti o gastroshizi) diljem svijeta, kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje ove dijagnoze, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i njihovih roditelja da bi im olakšala ovo izazovno putovanje. Nositelj ove inicijative je internacionalna organizacija The Global Gastroschisis Foundation, koja povezuje obitelji, liječnike i istraživače iz cijelog svijeta. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

The Global Gastroschisis Foundation je osnovala Meghan Rauen 2009. godine u spomen na svog sina Averyja koji je živio samo 4 mjeseca, a umro 30. srpnja 2009. Nakon toga je 30. srpnja proglašen kao dan svjesnosti o gastroshizi.

The Global Gastroschisis Foundation dodijelila je Varaždinskoj županiji i prigodnu zahvalnicu za suradnju povodom Internacionalnog dana gastroshize.

Varazdinska_zupanija_zahvalnica.jpg