Dr. sc. Vladimir Huzjan otkriva detalje iz svoje nove knjige o Varaždinu u vrijeme NDH Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Dr. sc. Vladimir Huzjan otkriva detalje iz svoje nove knjige o Varaždinu u vrijeme NDH

Igor Čolaković | 4.5.2020. u 17:11h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ovih će dana iz tiska izaći nova knjiga varaždinskog povjesničara dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u kojoj je ovaj autor obradio do sada slabo istraženo razdoblje povijesti grada Varaždina. Knjiga „Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.)“ stoga je iznimno vrijedan prilog hrvatskoj historiografiji, ali i zanimljivo djelo u kojem će ljubitelji povijesti pronaći mnoge, sve do sada nepoznate ili prešućene činjenice o tim teškim godinama varaždinske povijesti.

- Drugi svjetski rat prouzročio je mnoge događaje u Varaždinu koji nisu istraženi, čemu razlog može biti opterećenost historiografije ideologijom do sloma komunizma koja je naglasak stavljala na politički prihvatljive teme. Narodnooslobodilački rat i djelovanje antifašističkog pokreta u Varaždinu i njegovoj okolici detaljno su istraženi nakon 1945. godine, objavljeno je i nekoliko radova o povijesti i tragičnom stradanju židovske zajednice u Varaždinu, no urbana povijest toga razdoblja do sada nije bila u interesu istraživača. Iz tog je razloga varaždinska povijest 20. stoljeća ostala neujednačeno istražena. Upravo je to bio moj motiv za historiografsko istraživanje Varaždina u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Zato ova knjiga, kao kronološka cjelina, predstavlja zainteresiranoj javnosti temeljne činjenice o Varaždinu tijekom Drugog svjetskog rata iz primarnih povijesnih izvora pohranjenih u arhivima i muzejima, što je preduvjet za daljnje historiografsko istraživanje i analizu kojom bi se u budućnosti mogla izraditi detaljnija sinteza o Varaždinu tijekom Drugog svjetskog rata - istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, autor ovog vrijednog povijesnog izdanja što je bio povod za razgovor.

Molili Pavelića za pomoć

Koji su događaji obilježili te prve dane Nezavisne Države Hrvatske u proljeće 1941. godine?

Kada je proglašena Nezavisna Država Hrvatska vijest se u Varaždinu brzo proširila. Izvješene su hrvatske zastave, maknuti su ćirilični natpisi, a na glavnom trgu srušen je kip kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Po osnutku NDH ustaški povjerenik za bivšu županiju varaždinsku Mate Frković ukinuo je gradsko zastupstvo i imenovao dotadašnjeg gradskog načelnika Ljudevita Bana povjerenikom općine grada Varaždina. Kako je on dao ostavku, Frković je imenovao Vjekoslava Medvedovića novim gradskim načelnikom, koji će svoju dužnost obavljati do kraja rata. Nova vlast je brzo radila. Uskoro je počela djelovati ustaška vojnica, ustaško redarstvo, ustaški stožeri, logori i tabori, zatim novi rukovodeći upravni i sudski kadar novoosnovane Velike župe Zagorje, njenih kotareva i općina. Osnovane su i omladinske organizacije - ustaška uzdanica, ustaška mladež, ustaški junak, častna radna služba i druge. No, u lokalnom tjedniku Hrvatsko jedinstvo vlast je priznala da su u travnju 1941. godine mogli računati na svega dvadesetak omladinaca i pet intelektualaca. Svoju vlast mogli su učvrstiti jedino uz pomoć sile njemačke vojske.

Kako je u to vrijeme izgledala svakodnevica Varaždinaca?

U ratno vrijeme porasle su cijene namirnica i broj nezaposlenih. Pojedinci šalju pisma Anti Paveliću i mole ga za pomoć. Grad radi veće komunalne projekte: između Zagrebačke i tadašnje Bauerove ulice započinje gradnja Radničkog naselja Stjepana Radića, a započela je i izgradnja kanalizacijskog sustava. No, iako je postojalo početno oduševljenje oko uspostave NDH, ubrzo su varaždinski Židovi, Srbi, Romi pa i Hrvati bili ubijeni ili prognani, oduzeta im je imovina i građansko pravo, jer su bili druge vjere, nacionalnosti ili političkog uvjerenja. Tako je već prva godina Nezavisne Države Hrvatske dala obilježje novog društveno-političkog sustava kakav će u Varaždinu trajati sve do svibnja 1945. godine.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u