Vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame i komušine dobile status nematerijalnog kulturnog dobra

VV | 14.2.2021. u 08:04h | Objavljeno u Društvo

U Kamenici i Višnjici i danas se njeguju i čuvaju vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća. I danas, kao i nekad, vješte ruke domaćih majstora izrađivali su logožare, korpice i cekere koji su se koristili u svakodnevnom životu, ali bili i izvor zarade brojnim obiteljima.

Vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća kao i njima proizvedeni predmeti simbol su lokalnog identiteta i tradicije, vidljiv trag povijesti međudjelovanja čovjeka i prirode te različitih ekonomskih i kulturnih politika na području Kamenice i Višnjice. Od nedavno ove su tradicijske vještine postale nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Naime, OŠ Ivana Rangera iz Kamenice, u kojoj se kroz rad Učeničke zadruge Korpica njeguju i čuvaju ove tradicijske vještine kameničkog kraja, pokrenula je inicijativu da se vještinama izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća dodijeli status nematerijalnog kulturnog dobra. Inicijativa je pokrenuta 2013. godine da bi krajem 2020. godine Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, na osnovi predočene dokumentacije i iznesenih činjenica te preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, potvrdilo da tradicijske vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća (komušine) u Kamenici i Višnjici imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra kako to definira Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

- Proglašavanje nematerijalnim kulturnim dobrom dijela naše baštine veliko je priznanje svima koji njeguju ovaj autohtoni oblik rada koji se, uz korištenje tradicijskih alata, zadržao do danas u svom izvornom obliku. Ovaj status omogućit će da i dalje radimo na očuvanju i usavršavanju izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća – istaknula je Mirjana Posavec, ravnateljica OŠ Ivana Rangera iz Kamenice, škole koja je dobila status nositelja te vještine. Taj je status dodijeljen i pojedincima koji i danas čuvaju ovu vještinu izrađujući predmete kakve su nekad bili nezaobilazni u domaćinstvima u Kamenici i Višnjici.

- Dodjela statusa nematerijalnog kulturnog dobra vještinama izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća još je jedna potvrda značaja našeg bogatog nasljeđa i tradicije. Uz lepoglavsku čipku koja je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske uvrštena i na popis UNESCO-ve svjetske liste nematerijalne kulturne baštine, te crkava Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, svetog Juraja u Purgi i svetog Ivana Krstitelja u Gorici, koje se nalaze na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, Grad Lepoglava može se pohvaliti da je još jedan dio njene baštine dobio ovaj vrijedan status i prigodu da dodatno zaštiti svoje bogato nasljeđe – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši pokretačima inicijative na uspješno provedenim aktivnostima i ostvarenom rezultatu, ali i generacijama onih koji su u proteklim vremenima čuvali i njegovali, kao i onima koji to čine i danas, ovaj vrijedan dio baštine Grada Lepoglave.

logozari_i_cekeri_07.jpg

logozari_i_cekeri_05.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci