Vjeran Ježek, vrsni trubač koji predaje na sveučilištu u Münchenu, u utrci za gradonačelnika

vv | 14.5.2021. u 11:39h | Objavljeno u Društvo

Truba kao instrument oduvijek me inspirirala, njezin ton i mogućnosti u ekspresiji su za mene kao dječaka bili presudni kad sam odlučio naučio svirati baš taj instrument, a kasnije se to pokazalo i kao sasvim ispravnim jer sam, uz trud i druge školske obaveze, pokazivao rezultate: kao školarac osvajao sam državna natjecanja, svirao solističke koncerte, između ostalih, sa Zagrebačkom filharmonijom, nastupao diljem Hrvatske i van njenih granica, a kad i je bilo jasno da je to moj poziv, paralelno uz upis na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, položio sam i audiciju u simfonijskom orkestru HRT-a kao stalni vanjski suradnik.

Od Lepoglave do Münchena…

Veli nam to Vjeran Ježek, glazbenik iz Lepoglave, koji godinama živi u Münchenu gdje predaje na sveučilištu Ludwig Maimilian. Prije toga, odnosno nakon Zagreba, odlučio je otići na prijemni ispit za studij na Sveučilištu u Innsbruck kod prof. Ericha Rinnera.
-Baš ciljano tamo jer je taj vrsni pedagog i trubač bio u to vrijeme solo trubač Münchenske filharmonije, po meni najbolji europski, ako ne i svjetski orkestar. To mi je definitivno bila najbolja odluka u životu. Studirati u toj klasi bila je iznimna čast za domaće ljude, a kamoli mene kao stranca. Tu sam prvi puta imao doticaj sa zapadnoeuropskim orkestrima i znao sam da ću jednog dana i tu pripadati. Tako je i bilo, moja prva dobivena audicija u orkestru je bila u gradu Karlsruhe kao solo trubač te sam, uz to, položio prijemni ispit za magistarski studij na Sveučilištu u Münchenu kojeg sam također uspješno završio, govori nam Ježek.
Kao student jedno kratko vrijeme radio i u orkestru Kraljevine Monaco u Monte Carlu, a kasnije je radio u Filharmonijskom orkestru i Teatru Plaun/Zwickau kao solo trubač.
- Trenutno, odnosno od 2018 god., kao docent predajem na Sveučilištu u Ludwig Maimilian.
Održavam i majstorske seminare diljem Europe, držim godišnje stručne seminare za nastavnike i profesore u Bavarskoj, a imam i solo koncerte s puhačkim i gudačkim orkestrima, nabraja sugovornik.


…pa opet u Lepoglavu?

Unatoč impresivnoj glazbeničkoj karijeri, našao je vremena i za – politiku.
-Oduvijek me interesirala i politika te sam po dolasku na Sveučilište dobio poziv od Socijalno kršćanske unije u Bavarskoj da se uključim u njihov rad kao član odbora za kulturu i visoko školstvo, što sam i prihvatio. U tom odboru se radi na inovacijama, raznim programima, a za napredak visokoškolskih ustanova te svih javnih ustanova na području kulture, objašnjava. Zahvaljujući tome, vrlo usko povezao se s gospodarstvenicima s kojima i danas imam odličan kontakt, kao i nekim istaknutim političarima, kao što je bavarska ministrica poljoprivrede i šumarstva, koja je porijeklom Hrvatica.
-Sve me to vrlo snažno potaklo i motiviralo da svoje radno i životno iskustvo nakon 20 godina provedenih van granica Hrvatske, to svoje znanje i iskustva podijelim sa našim žiteljima. S jedne strane tu je Privatna muzička akademija u Varaždinu, a s druge strane odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika grada Lepoglave ispred stranke Reformisti. Smatram da je trenutni rad Županije i stranke fantastičan na svim područjima, a posebno poveznice s Europom, što dokazuje i visina povučenih sredstava iz EU fondova. To je ta povezanost za koju smatram da je vrlo bitna jer Hrvatska je jedna mala zemlja koja ima puno kapaciteta i mogućnosti, ali još puno programa, gospodarskih kontakata, školskih sustava i drugih društvenih elemenata, može naučiti i izvući od strane Europe.
Iz tog razloga želim svojim žiteljima grada Lepoglave, gdje je moja rodna gruda, gradu koji obiluje povijesnim i kulturnim bogatstvima, omogućiti boljitak i veći prosperitet, ukratko, bolji život, naglašava Ježek.

Privatna muzička akademija u Varaždinu

Privatna muzička akademija u Varaždinu, čiji će partner biti austrijsko Sveučilište, počinje n Ježekovu inicijativu s radom od jeseni ove godine.
-Akademija počinje s instrumentom truba, a uz godinu na godinu, širit ćemo kadrove. Zašto baš u Varaždinu? Od 2008.. u Varaždinu držim ljetne seminare i oduševljen sam talentiranošću i motivacijom naših đaka i studenata ne samo s područja Varaždinske županije već i šire. Međutim, svi su oni svjesni da sa sistemom u Hrvatskoj i hrvatskom diplomom ne mogu konkurirati za posao u ostalim zemljama EU gdje su poslovi u našoj branši i najviše plaćeni, nego prvo moraju ići na doškolovanje u neku zapadnu zemlju, a znamo svi jako dobro koliko školovanje košta u inozemstvu i koliki su popratni troškovi. Zato smatram idealnim rješenjem za naše đake i buduće studente da na domaćem terenu mogu studirati po zapadnoeuropskom sistemu i slušati nastavu od vrhunskih europskih stručnjaka te tako biti konkurentni na našem, a i na vanjskom tržištu, objašnjava.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci