Vjeran Ježek i HNK u Varaždinu osnivaju privatnu Muzičku akademiju

Julijana Marčec | 23.2.2021. u 19:34h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu će na inicijativu akademskog glazbenika Vjerana Ježeka iz Lepoglave ove jeseni pokrenuti privatnu Muzičku akademiju. To će biti prva takva visoka škola u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja će omogućiti mladim glazbenicima da studiraju „kod kuće“ a da budu konkurentni u inozemstvu.

- Sjeverozapadna Hrvatska je rasadnik talenata, no naši mladi glazbenici koji žele ostvariti karijeru svoje školovanje moraju nastaviti u inozemstvu. To si zbog visokih troškova mogu priuštiti tek rijetki, pa smo nakon brojnih razgovora koji traju već nekoliko godina odlučili osnovati Muzičku akademiju koja će zasad biti privatna - rekao je inicijator i voditelj Akademije Vjeran Ježek, bivši đak varaždinske Glazbene škole.

Privatna Muzička akademija svojim će polaznicima omogućiti da studiraju u Varaždinu, prema programu austrijskog sveučilišta, uz njihove ECTS bodove, a polaznici će moći odabrati preddiplomski studij, diplomski studij i poslijediplomski studij.

Vrhunski glazbeni pedagozi

Ježek je varaždinsko kazalište odabrao kao partnera jer već godinama odlično surađuju i zajedno organiziraju ljetne radionice za puhače.

- Na tim su radionicama predavači bili iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Belgije, pa čak i iz Australije, a osim što su bili oduševljeni talentiranošću polaznika radionica, posebno ih se dojmila pristupačnost i gostoljubivost Varaždinaca, kao i ljepota grada. Uz talentirane mlade glazbenike iz našeg kraja u radionicama su sudjelovali i mladi glazbenici iz cijele Hrvatske, ali i iz Srbije, Slovenije, Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke – rekao je ovaj glazbeni pedagog koji radi u Münchenu kao docent na jednom od vodećih sveučilišta - Ludwig Maximilian (LMU).

Zahvaljujući Ježekovoj inovativnosti i organizacijskim sposobnostima uz austrijsko sveučilište iz Innsbrucka partner Akademije će biti i münchensko sveučilište u sklopu programa Erasmus. Glazbenik iz Lepoglave s münchenskom adresom osim što odlično radi na Sveučilištu, vrlo je aktivan i u odborima za kulturu i visoko školstvo, a godinama je bio i prva truba uglednih orkestara u Njemačkoj.

Najesen počinje nastava za trubače

Ove će jeseni početi nastava za trubače, za prvih osam polaznika, koji će svoje puhačke vještine usavršavati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta, pod stručnim vodstvom vrhunskog trubača i glazbenog pedagoga Vjerana Ježeka, ali i uglednih predavača - profesora Ericha Rinnera iz Austrije i profesora Hannesa Läubina iz Njemačke.

- Detaljni program studija predstavit ćemo početkom travnja, a prijamne ispite planiramo za kraj lipnja - najavio je Ježek i dodao kako će se program Akademije širiti i prilagođavati u skladu s interesom mladih glazbenika za određena područja, kako bi polaznici imali vrhunske predavače, ali i sve tehničke uvjete za svaki instrument.

Otvaranje Privatne Muzičke akademije u Varaždinu će biti povijesni trenutak ne samo za Varaždin, nego i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. Želja osnivača je da Akademija kroz nekoliko godina postane prepoznatljiva u ovom dijelu Europe te da njihovi studenti budu konkurentni na našem ali i na inozemnom tržištu.