Više od 100 sudionika na 9. simpoziju HDMSARIST-a u Varaždinu Foto: HDMSARIST

Više od 100 sudionika na 9. simpoziju HDMSARIST-a u Varaždinu

I.D./Varaždinske vijesti | 30.10.2016. u 14:22h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u Varaždinu je 28. i 29. listopada organiziralo 9. simpozij HDMSARIST-a.

Simpozij je održan u hotelu Turist, s više od 100 sudionika iz svih krajeva Hrvatske koji su razmijenili stručna znanja i iskustva s ciljem unapređenja kvalitete sestrinske prakse. Dobrodošlicu na otvorenju sudionicima simpozija zaželjeli su varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić, dožupan Alen Kišić te dr. Sanja Zember, ravnateljica Opće bolnice Varaždin čiji su djelatnici pružili izniman doprinos i podršku održavanju simpozija.

Glavne teme simpozija bile su: Napredne tehnike hemodinamskog monitoringa u JIL-u; Izazovi za medicinske sestre na anesteziji; Trijaža u OHBP-u - koliko smo samostalni? te Kompetencije medicinskih sestara u transfuzijskom liječenju. Dvodnevni je simpozij obilovao stručnim predavanjima s temama kao što su "Emocije osoba starije životne dobi u modernom društvu", "Stres - način življenja ili začin u poslu medicinske sestre i tehničara", "Organizacija hitnog prijema službe za interne bolesti", "Najčešći uzročnici bolničkih infekcija u jedinici intenzivnog liječenja neurokirurških bolesnika" i mnoge druge.

Na 9. simpoziju HDMSARIST-a službeno je predstavljen i "Sestrinski edukativni portal" (SEP - sep.hr), multifunkcionalni internetski portal čija je osnovna misija omogućiti dostupnost informacija i novih znanja s ciljem dodatne edukacije i unapređenja sestrinske prakse. SEP medicinskim sestrama i tehničarima pruža pristup bazi stručnih radova, informacije o mogućnostima obrazovanja medicinskih sestara i tehničara, informacije o nadolazećim edukacijama i stručnim usavršavanjima te informacije o zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske.