Vinogradari i vinari diljem županije okupili su ekipe i krenuli u berbe

| 8.9.2025. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnja berba grožđa u Varaždinskoj županiji ušla je u svoj najintenzivniji dio, a vinogradari s opreznim optimizmom ističu – iza nas je jedna od boljih vinogradarskih godina. Iako je početak vegetacije bio obećavajući, vremenske prilike u travnju donijele su izazove. Kako navodi Mario Šafran, potpredsjednik Udruge Pinta, hladnije razdoblje početkom travnja usporilo je razvoj vinove loze, no izostanak mraza i stabilizacija vremenskih uvjeta omogućili su da se vegetacija kasnije razvije u vrlo dobrom ritmu.

- Na dan 12. svibnja suma aktivnih temperatura bila je čak 23 dana unatrag u odnosu na prošlu godinu. Cvatnja je prošla idealno i sve je ukazivalo na to da će ova godina biti iznimna - ističe Šafran.

Unatoč nešto nižim razinama šećera (10 do 20 posto manje nego lani), vinogradari su zadovoljni jer su kiseline trenutno gotovo savršene – ključan faktor za svježinu i kvalitetu budućih vina. Berba ranih sorti je već započela, a prošli vikend bio je najudarniji za većinu vinograda. Za razliku od prošle godine, kada su temperature ubrzale zrenje i smanjivale kiseline iz dana u dan, ove godine vremenski uvjeti tijekom berbe su gotovo idealni – danju nije prevruće, a noći su ugodno svježe.

Više o ovogodišnjoj berbi, ali i što o urodu kažu stručnjaci, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u