VINICA Monografija na 200 stranica povodom 20. godišnjice smrti akademika Marka Ciglara

J.Š./ Varaždinske vijesti | 19.6.2021. u 19:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Među brojnim osobama koje sam imao priliku upoznati te s kojima sam imao čast i privilegiju biti u čestim kontaktima i u prijateljskim odnosima, akademik Marko Ciglar zauzima jedno od najposrednijih mjesta. To je zacijelo stoga jer on svakako pripadao najsposobnijoj vrsti ljudi – velikanima po djelima i postignućima, a skromnima i jednostavnima po načinu života i pristupu drugim ljudima - rekao je predsjednik HKD Napredak Varaždin Ivan Bošnjak, prof. na znanstvenom skupu povodom predstavljanja monografije u čast akademiku Marku Ciglaru u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” – podružnica Varaždin i Općine Vinica.

”Rado se raspitivao o prilikama u Varaždinu i okolici”

Profesor Bošnjak rekao je da je posebno počašćen i zahvalan što je imao priliku biti dio njegova života.

- Moje poznanstvo s njime započelo je na sastancima Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, čiji je bio odani i vrsni član. I u HKD Napredak prednjačio je redovitošću i aktivnošću na sastancima i skupštinama te je bio jedan od najuglednijih i najboljih člnova. Uvijek se raspitivao ima li koga od njegovih Varaždinaca te se rado raspitivao o prilikama u Varaždinu i okolici te u rodnoj Hrvatskoj. Bio je vrlo skroman i jednostavan čovjek, u privatnim trenutcima potpuno posvećen svojoj obitelji. Nikoga nije gledao s visoka ni zasipao svojim stručnim znanjima kojih je bilo u izobilju, ali u razgovoru s njime moglo se iščitati o kakvom se velikom umu i obrazovanom čovjeku radi, čovjeku u mnogome ispred svoga vremena - dodao je Bošnjak.

Prije predstavljanja monografije "Marko Ciglar", župnik Vinice, prečasni Valent Posavec služio je Svetu misu u Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđelista. Prije Mise je održana i procesija, a za obilježavanje godišnjice rođenja Marka Ciglara u studenome bit će uređen grobni natpis njegovih roditelja na mjesnome groblju.

Na predstavljanju su, uz predsjednika HKD “Napredak” Varaždin Ivana Bošnjaka, govorili i akademik Berislav Topić (član Odjeljenja medicinskih nauka ANUBIH), prim.mr.sc. Goran Ivanišević, dr.med. (Akademija medicinskih znanosti Hrvatske) i mr.sc. Ivica Vučak, dr.med. (Hrvatsko društvo za povijest medicine HLZ), urednica Anđa Raič te načelnik Općine Vinica Branimir Štimec.

Akademik Topić i dr. Vučak prikazali su u monografiji, izdanoj povodom 20. godišnjice smrti akademika Marka Ciglara, njegovo stručno i znanstveno medicinsko djelovanje dok je dr. Goran Ivanišević naglasak stavio na činjenice koje nisu toliko poznate, a vrijedne su.

”Prvi lječnik iz seljačke obitelji”

- Bio je poznat kao balneolog – fizijatar, internist koji se bavio istraživanjem termomineralnih voda, njihova sastava i djelovanja u različitim bolestima. Bilo je to u vrijeme medicine koja je koristila prirodne ljekovite činitelje: termomineralne vode, peloide, klimatske i morske ljekovite činitelje, kao i ostale koji su povoljno djelovali na ljudsko zdravlje i u bolesti. Nažalost, razvitak medicine je pošao putem zanemarivanja prirodnih ljekovitih činitelja i uvođenja lijekova i različitih skupih tehnoloških postupaka, koji nisu svima dostupni - istaknuo je Ivanišević dok je na pitanje što danas knjiga o Ciglaru i njegovome djelu znači liječnicima i studentima medicine u Zagrebu i Sarajevu više je rekao mr.sc. Ivica Vučak.

- Marko Ciglar nije prvo dijete rođeno u Vinici koji je odabrao studij medicine i profesiju liječnika, ali je prvo dijete rođeno u seljačkoj obitelji koji je postao liječnik te uspio izgraditi najuspješniju karijeru i postati član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Njegovo znanje i požrtvovnost primjer su i nama u 21. stoljeću u pronalaženju snage i optimizma u svladavanju teškoća koje se isprječuju pred nama i onih koje će se pojavljivati u budućnosti - rekao je Vučak.

Životni put akademika M. Ciglara

Akademik Marko Ciglar rođen je u Vinici 1911. godine. U to vrijeme njegovo je rodno mjesto prednjačilo pred okolnim selima po mnogim stvarima, od sudbenog sjedišta, trgovišta, razvijenog školstva i vatrogastva do uzornog vlastelinstva obitelji Bombelles koji su u Zagorje donosili tehničke i gospodarske inovacije, ali i dovodili prestižne goste poput Austro-ugarskog prestolonasljednika Franje Ferdinanda. I takva jedna sredina iznjedrila je velikana, učenog i sposobnog čovjeka, ali i odanog obiteljskog čovjeka i prijatelja kakav je bio Marko Ciglar. Završivši osnovnu školu u rodnom mjestu i gimnaziju u Varaždinu, odlučio se za studij medicine i plemeniti liječnički poziv. Upisao je i završio Medicinski fakultet u Zagrebu te je vrlo mlad, već s 25 godina promoviran u liječnika opće prakse. Kasnije je nekoliko godina vodio lječilišta u Krapinskom toplicama te u Daruvaru, a u predvečerje 2. svjetskog rata u Njemačkoj je specijalizirao balneologiju i fizikalnu medicinu. Profesionalni ga je put dalje odveo u Bosnu i Hercegovinu, gdje je proveo ostatak svog života, pune 53 godine, sve do smrti 16. listopada 1998. godine.

“Napredak” Varaždin slavi stotu obljetnicu

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Varaždin nizom sadržaja slavi stotu obljetnicu rada i djelovanja na području sjeverozapadne Hrvatske. Trenutno je u Pansionu i restoranu “Garestin” Varaždin otvorena prodajna izložba akademskih slikara. Od 1995. do danas članovi HKD “Napredak” Varaždin održali su više od 120 izložbi u Varaždinu, Čakovcu, Prelogu, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu, Murskom Središću i Slavonskom Brodu. Organizirali su 18 ljetnih škola njemačkog jezika u Beču. Pomažu obiteljima i djeci slabijeg imovinskog statusa, daruju knjige, pomažu bolesnima.