VINCEKOVO Za 29. međunarodnu izložbu mladih vina u Ludbregu prijavljena 474 uzorka vina Foto: ilustracija

VINCEKOVO Za 29. međunarodnu izložbu mladih vina u Ludbregu prijavljena 474 uzorka vina

I.D./Varaždinske vijesti | 12.1.2022. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

Renomirana ludbreška međunarodna izložba mladih vina, koja od 2020. godine nosi ime “Vincekovo”, održat će se 28. siječnja u hotelu “Crnković” u Ludbregu.

Proteklog su se vikenda, 8. i 9. siječnja, prikupljali uzorci mladih vina, a ove su godine za ocjenjivanje prijavljena ukupno 474 uzorka iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Najzastupljenije sorte su graševina (105), mješavina bijelih sorata (100) i rajnski rizling (51).

Ocjenjivanje se održava 12., 13. i 14. siječnja, a uzorke će ocjenjivati 15 ocjenjivača svrstanih u tri komisije od po pet degustatora.

- Ocjenjivanje će biti provedeno metodom 100 bodova, a konačna ocjena za pojedino vino je medijana. Ova metoda primjenjuje se u Hrvatskoj za ocjenjivanje vina prije stavljanja u promet te na svim značajnijim ocjenjivanjima vina, kako u nas tako i u Europi. To omogućuje proizvođačima bolju usporedbu ocijenjenih vina s odličjima postignutim na drugim ocjenjivanjima na koja prijavljuju svoja vina - pojasnio je tajnik udruge “Trsek” Mladen Matijašec, dodavši da je dugogodišnja predsjednica ocjenjivanja u Ludbregu prof. dr. sc. Stanislava Herjavec zbog bolesti “dirigentsku palicu Vincekovo” predala dr. sc. Ivani Puhelek, koja će od ove godine biti predsjednica ocjenjivanja.

- Ocjenjivački sud će i ove godine biti međunarodnog karaktera jer je jedan od degustatora, Zlatko Borak, certificirani ocjenjivač iz Slovenije. Drago nam je da je i ove godine u ocjenjivačkom sudu i Siniša Lasan, trostruki hrvatski sommelier prvak i sudac na Decanteru, ujedno i “selektor” vina Varaždinske županije za prestižno svjetsko natjecanje Decanter, na kojem vinari Varaždinske županije ostvaruju odlične rezultate - istaknuo je Matijašec.

Udruga “Trsek” ovu izložbu organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

- Prošle godine izložba nije organizirana zbog pandemije koronavirusa. Na izložbi 2020. godine ocijenjena su bila 543 uzorka, i mišljenja sam da će ih ove godine biti najmanje toliko, pa i više - poručio je Matijašec.