Vidovečki branitelji na tradicionalnom spustu lađama Dravom od Legrada do Aljmaša

Varaždinske vijesti | 12.7.2022. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

Članovi Udruge branitelja i veterana Domovinskog rata Općine Vidovec i ove godine hrabro su se uputili na spust lađama rijekom Dravom od Legrada do Aljmaša.

Radi se o već tradicionalnom spustu u čast braniteljima koji su svoje živote izgubili u Domovinskom ratu.

Nakon opremanja plovila i zajedničke molitve, članovi su krenuli rijekom Dravom nizvodno u pravcu Aljmaša, a pridružili su im se članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Petrijanca, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora- podružnica Varaždin, članovi udruge Eko Drava i branitelji iz Zlatara, Konjščine i Budinščine. U Sopju su se pridružili članovi Udruge umirovljenika policijske uprave Varaždin te članovi DVD-a Vidovec.

U Aljmašu su se okupili i ostali članovi udruge koji su došli cestovnim putem radi logističke potpore i ostalih aktivnosti. Po dolasku u Aljmaš, vlč. Ante Markić održao je svetu misu u Svetištu Gospe od Utočišta. Crkva u Aljmašu za vidovečke branitelje ima poseban značaj. Naime, u Domovinskom ratu 1991. godine, aljmaška crkva prva je bila opljačkana, obeščašćena i razorena. Pod neobičnim okolnostima u ruševinama aljmaške crkve nađen je oštećeni Gospin kip koji je zatim prenesen u Osijek. Nakon završetka Domovinskog rata, Aljmašani su se vratili iz progonstva, a sa sobom su donijeli i Gospin kip.

- Dravu i Dunav veže zajedničko ušće, a Vidovec i Aljmaš Domovinski rat. Ovim tradicionalnim spustom prisjećamo se ratnog puta, odajemo počast poginulim i nestalim suborcima, ali i svim žrtvama Domovinskog rata. U Aljmašu se svake godine pridružujemo svetoj misi te se prisjećamo ratnih razaranja i progonstava, ali i naše pobjede u Domovinskom ratu. Spustu se iz godine u godinu pridružuju novi sudionici što nas posebno veseli jer takoprenosimo dio naših sjećanja na njih i na neki način osiguravamo da se sve ono što se tijekom Domovinskog rata dogodilo, nikad ne zaboravi - istaknuo je predsjednik Udruge Marijo Serini.

IMG_1438.JPG

IMG_1444.JPG

IMG_1447.JPG