VIDEO: Zavirite u obnovu vile Oršić

| 24.2.2022. u 11:25h | Objavljeno u Društvo

Fakultet organizacije i informatike proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u novu zgradu Vile Oršić, koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena najkasnije do kraja ove godine. U tijeku su intenzivni radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju prostora, kojeg su dronom snimili studenti i članovi IOT Lab-a FOI-ja.

Radi se o prekrasnoj povijesnoj zgradi kulturološke vrijednosti u samom centru Varaždina s pripadajućim dvorištem ukupne površine 4.327 m2, koja se prostorno nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II. Podsjetimo, zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

U TIJEKU INTENZIVNI RADOVI

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

FOI će u ovom, do kraja ove godine u potpunosti obnovljenom, prostoru napraviti manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenio za potrebe izvođenja nastave, znanstveno - istraživačkih aktivnosti i obavljanja dijela administrativnih aktivnosti. Radovi su posljednjih mjeseci intenzivirani i vanjska obnova je gotovo u potpunosti privedena kraju. U tijeku su radovi na unutarnjoj obnovi, koja obuhvaća strojarske, elektroinstalacijske i hidroinstalacijske radove.

NOVI CENTAR ZA USAVRŠAVANJE FOI-ja

Vila Oršić će tako predstavljati jedan zajednički inkubacijski prostor u kojem će biti smješteni FOI-jevi istraživački laboratoriji, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta. Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj.

U prostorima Vile Oršić planiran je Centar za usavršavanje FOI koji se uspostavlja u projektu e-Škole s ciljem daljnjeg i sustavnog provođenja edukacija i aktivnosti osvješćivanja o digitalnoj zrelosti koja dobiva sve više na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Širi društveni značaj i međunarodnu prepoznatljivost Centar će postići kroz znanstvenoistraživačke aktivnosti koje će uključivati dubinske analize obrazovnih podataka, kao i provođenje znanstvenih istraživanja u području umjetne inteligencije, izuzetno važne za daljnji razvoj nastavnih procesa te s njome povezanih procesa digitalnog sazrijevanja.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2800 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima. Uz spomenuto, FOI također mora osigurati prostor za rad Studentskog zbora, studentskog pravobranitelja, kao i udruga poput AIESEC-a, Studentskog lista STAK, Business Club-a FOI i drugih. Dio njih svoje će djelovanje uskoro nastaviti upravo u uskoro obnovljenoj i suvremeno opremljenoj Vili Oršić.

FOI se zahvaljuje na snimci obnove Vile Oršić studentima Bojanu Hrvatu i Timonu Terziću te članu IoT Laboratorija FOI-ja doc. dr. sc. Borisu Tomašu.

Označeno u
Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci