VIDEO Svaki Europljanin godišnje baci 11 kilograma odjeće; potrebno poticati održivost u proizvodnji, korištenju i recikliranju tekstila

Varaždinske vijesti | 10.3.2022. u 17:17h | Objavljeno u Društvo

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP), ujedno i članica Odbora za okoliš (ENVI), sudjelovala je u plenarnoj raspravi o strategiji Europske unije za održivi tekstil.

Radi se o rezoluciji kojoj je cilj osigurati održivi oporavak i razvoj tekstilne industrije nakon krize bolesti COVID-19. Zastupnici su, među ostalim, raspravljali o pitanju štetnosti za okoliš, radnim pravima, održivim tekstilima, popravku i ponovnom korištenju tekstilnih proizvoda, kao i primjeni principa kružnog gospodarstva kako bi se ojačala konkurentnost europske tekstilne industrije.

Zastupnica Glavak ukazala je na problem neusklađenosti potrošnje i potreba europskih građana za tekstilom. Istaknula je kako Europljani godišnje kupuju oko 26 kilograma tekstila, dok oko 11 kilograma završi u otpadu. Podaci pokazuju da se u Europi na godišnjoj razini gotovo 90 posto tekstila spaljuje ili uništava, iako bi se mogao reciklirati što ostavlja golemi ugljični otisak.

Investicijama u istraživanje i razvoj održivih tekstila možemo pomoći sektoru da jača svoju konkurentnost, a istovremeno doprinese ekološkim ciljevima Europske unije primjenom principa kružnog gospodarstva na proizvodnju, potrošnju, gospodarenje otpadom i sekundarnim sirovinama“, istaknula je zastupnica Glavak, dodavši da je građane potrebno osvješćivati o ulozi koju tekstilna industrija ima u ostvarenju klimatskih ciljeva Europske unije.

Prijedlog rezolucije zastupnica ocjenjuje dobrim i usmjerenim na održivi razvoj, iako naglašava potrebu za snažnijim uključivanjem i pružanjem financijske podrške novim smjerovima u održivoj modi. Izdvaja koncept virtualne odjeće koji je snažno počeo mijenjati uporabu klasičnih odjevnih predmeta.

Zastupnica Glavak ukazala je i na problem radnih prava brojnih zaposlenih u ovom sektoru, pogotovo onih koji dolaze iz trećih zemalja gdje nema visoke razine zaštite na radu i radnih prava kao u Europskoj uniji. Iz tog razloga, pozvala je na jaču zastupljenost radničkih prava u vanjskotrgovinskim ugovorima s ciljem poticanja naših partnera na ekološku i društvenu odgovornost.

Video sadržaj