VIDEO Sunčana Glavak o borbi protiv raka: Gdje živiš ne smije dovoditi u pitanje hoćeš li živjeti Foto: Sunčana Glavak

VIDEO Sunčana Glavak o borbi protiv raka: Gdje živiš ne smije dovoditi u pitanje hoćeš li živjeti

VV | 15.2.2022. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

- 40 posto nas će se vjerojatno suočiti s rakom u nekoj fazi svog života, a gotovo svi već znamo nekoga tko se bori s njom ili je tu bitku izgubio. Ovo je jedan od naših najvažnijih dokumenata jer od života nema većih prioriteta - rekla je zastupnica Sunčana Glavak na raspravi o rezoluciji kojom se podupire jačanje Europe u borbi protiv raka.

Na današnjem plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbrougu zastupnica Sunčana Glavak sudjelovala je u raspravi o rezoluciji Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA). Izrazila je zadovoljstvo što izvješće snažan fokus stavlja na prevenciju i daje konkretne smjernice kako kroz različite programe i izmjene zakonodavnih akata napraviti dodatni iskorak u strukturiranoj borbi protiv raka. Upozorila je na trenutne manjkavosti, poput dostupnosti jednake skrbi oboljelima od raka u svim dijelovima Europe, koje se rezolucijom žele ukloniti i unaprijediti.

- Gdje živiš ne smije dovoditi u pitanje hoćeš li živjeti. Kao zastupnici u Europskom parlamentu, moramo osigurati da borba protiv raka nije uvjetovana društvenim statusom ili granicama. Trebamo promovirati europski zajednički sustav nabave koji ove tretmane čini pristupačnijim za pacijente i naše zdravstvene sustave, promicati jednaki pristup lijekovima i potaknuti inovacije, kao što je to učinjeno s cjepivima protiv COVID-19. Kako bi se osiguralo da je ciljano liječenje dostupno svim pacijentima, svaka država članica treba imati barem jedan specijalizirani centar za djecu i mlade koji boluju od raka - poručila je zastupnica Sunčana Glavak naglasivši da je potrebno unaprijediti prevenciju, rano otkrivanje i liječenje, uz odgovarajuću podršku istraživanjima.

- Naš je zadatak pomoći oboljelima od raka, bez obzira na to u kojoj od 27 država članica žive, a svi građani zaslužuju da i činjenica da su oboljeli od raka bude uključena u njihovo pravo na zaborav. Europa može udružiti napore, znanje i novac, a  takvi resursi zahtijevaju i političku volju - ističe zastupnica Glavak.

155 amandmana za kvalitetniji odgovor na borbu protiv raka

Kroz rad u BECA odboru, zastupnica Sunčana Glavak uložila je 150 amandmana u suradnji s kolegama te 5 neovisnih amandmana kako bi se rezolucijom Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji što kvalitetnije odgovorilo na potrebe i izazove osoba koje imaju rak.

Odbor BECA osnovan je na inicijativu Europske pučke stranke (EPP) u rujnu 2020. godine kako bi dao doprinos naporima Europske unije u borbi protiv raka. Uz rad u Odboru BECA, kao i Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), zastupnica Glavak u području borbe protiv raka djeluje i kao članica skupine zastupnika MEPs Against Cancer i organizatorica konferencija Fight & Win posvećenih podizanju svijesti o prevenciji i borbi protiv raka diljem Republike Hrvatske.

Preventivnim aktivnostima može se spriječiti 40 posto slučajeva raka

Podsjetimo, procjenjuje se da u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300.000 onih koji su tu opaku bolest preboljeli u dječjoj dobi. Procjene također pokazuju da se svake godine u Europskoj uniji dijagnosticira 2,7 milijuna novih slučajeva, a 1,3 milijuna ljudi umre od raka. Smatra se da se učinkovitim strategijama prevencije može spriječiti oboljenje u približno 40 posto slučajeva.

Video sadržaj