PREMIJERA Bezvremenska skladba "Hymn To Freedom"u izvedbi učenika Glazbene škole Varaždin Foto: Ilustracija/Glazbena škola Varaždin

PREMIJERA Bezvremenska skladba "Hymn To Freedom"u izvedbi učenika Glazbene škole Varaždin

VV | 4.9.2021. u 09:42h | Objavljeno u Društvo

Velik broj vokalnih sastava širom svijeta posljednjih se godinu dana suočavao s istim problemom, nemogućnošću održavanja zajedničkih nastupa i proba uživo. Uzevši u obzir veliki utjecaj koji glazba ima na život uopće, članovi zbora Glazbene škole u Varaždinu zajedno sa svojom voditeljicom i dirigenticom profesoricom Dadom Ruža, odlučili su udružiti snage kako bi prevladali ovu prepreku i još jednom pokazali kako glazba može nadvladati sve životne situacije. 

- Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima obradili veliku količinu korisnih tema upravo pripremajući ovu krasnu bezvremensku skladbu te da se nadamo da će svojim postupcima u budućnosti, a nadahnuti istom, pokušati graditi bolji svijet. Želim vjerovati kako je ovo posljednji uradak tzv. online nastave te kako vjeruje da će nadolazeći projekti biti realizirani u okviru redovnog nastavnog procesa - istaknuo je ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić.
Kako i sama dirigentica napominje, odluka o snimanju audio i video zapisa mješovitog zbora predstavljala je veliki izazov zbog velikog broja članova, ali je želja za suradnjom bila neizmjerna kod sviju. Upravo zbog svega toga zajedno svi su spremno krenuli u ovaj hvalevrijedan projekt koji će zasigurno ostaviti jedan neizbrisiv trag.

Tako su u za njih veoma netipičnim uvjetima online nastave učenici i profesori snimili audio snimku, a tek nekoliko mjeseci kasnije, kada su uvjeti to dopustili, i video uradak koji danas predstavljaju.

- U vrijeme kada se naš svijet može činiti podijeljenim i rascjepkanim skladba "Hymn To Freedom" izražava poruku jedinstva i jednakosti, koja danas odjekuje jednako duboko kao i 1960.-ih, kada je prihvaćena kao himna Pokreta za građanska prava. Godine 1962. Oscar Peterson, jedan od najvećih jazz pijanista svih vremena, komponirao je "Hymn To Freedom" u vrijeme dok je borba za građanska prava jačala u SAD-u, Kanadi i diljem svijeta, dok je u studiju snimao jedan od svojih najpopularnijih albuma, Night Train - ističu u Glazbenoj školi Varaždin.

Video sadržaj