VIDEO Glazbeni duh Varaždina i Varaždinske županije živi i tijekom pandemije korone Foto: Glazbena škola Varaždin

VIDEO Glazbeni duh Varaždina i Varaždinske županije živi i tijekom pandemije korone

VV | 2.7.2020. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

Glazbeni duh koji je oduvijek prisutan u Varaždinu i Varaždinskoj županiji posljednjih je nekoliko mjeseci bio sveden na online izvore. Ista je situacija zadesila i sve kulturne, kao i odgojno obrazovne ustanove u cijeloj Hrvatskoj, ali i u svijetu. Zahvaljujući entuzijazmu mnogih umjetnika, kulturni život mogao se nastaviti i tokom ove epidemiološke situacije koja je i dalje prisutna oko nas. Učenici kao i profesori Glazbene škole u Varaždinu u svojem su radu navikli na učestale nastupe, bili to koncerti, projekti ili pak klasne i odjelne produkcije. Iz barokne zgrade Glazbene škole u Varaždinu svakodnevno su odzvanjali zvuci mnoštva instrumenata, a sada su se preselili online. Kako bi se prilagodila novonastalim uvjetima rada, Glazbena škola u Varaždinu svoju je koncertnu djelatnost preselila na YouTube kanal škole, a uspješna online nastava, produkcije, kao i koncerti dodatno su pokazali što je sve moguće u ovakvim novim uvjetima.

Na kraju ove veoma specifične školske godine odlučili su podijeliti ovaj projekt koji je nastao u suradnji s učenicama Glazbene škole u Varaždinu i učenica Glasbene šole iz Murske Sobote iz Slovenije. Učenice flaute iz klase nastavnice Melanije Gradečak, prof. spremno su se odazvale ovom projektu, dok su učenice iz Slovenije upoznale varaždinske kolegice na ovogodišnjem Varaždin Flute Festu održanom u Glazbenoj školi u Varaždinu. Kako sama Melanija ističe, nekima od njih je bilo izuzetno teško tako da su čak i odustali od projekta, a najhrabriji su od svega odabrali nešto sebi blisko i od svih ideja napravili neku svoju kreativnu dionicu. Sve je odsvirano bez efekata softvera, a za bolji groove ona im je sama snimila i dionice na klavijaturi, koristila beatboxing i razne perkusivne efekte na flauti.

- Celtic Dream projekt napisala sam u lock down periodu kako bi na drugačiji način motivirala učenice na pomicanje vlastitih granica. Nedugo sam krenula raditi u softveru Ableton koji otvara bezbroj mogućnosti za kreiranje muzike. Improvizacija je korak na koji se puno glazbenika nikad ne odluči i sve je teže krenuti u to kako postajemo stariji i formiraniji. Smatram da je to zato što smo u klasičnoj glazbi naviknuti na to da si ne smijemo dozvoliti greške što je neizbježno kad krenemo improvizirati gdje si samo trebamo dozvoliti taj proces pokušaja i pogrešaka te postepeno micati strah od neuspjeha – ističe Gradečak, te napominje kako je ova harmonijski jednostavna muzička podloga zamišljena da ostavi učenicima svih uzrasta i sposobnosti prostor za kreiranje vlastitih improvizacij - rekla je Melanija Gradečak.