Jura Geci predstavlja Festival letećih gitara u Varaždinu Foto: N.L.

VIDEO: Festival letećih gitara u Varaždinu – predstavljen detaljan program

| 30.9.2016. u 17:27h | Objavljeno u Društvo

Danas su organizatori Festivala letećih gitara: Jura Geci, predsjednik udruge Muzički vremeplov, i Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije, predstavili cjelokupni program festivala, koji će se prvi put održati od 6. do 9. listopada.

Otvara se u četvrtak u 18 sati izložbom Alana Messera, rock fotografa, u Galerijskom centru Varaždin, a sat kasnije će u županijskoj palači biti otvorena izložba osamdesetak artefakata, memorabilija i osobnih posveta iz zbirke Dubrovčanina Voje Šindolića, nekadašnjega glavnog urednika mjesečnika Džuboks, kojeg je život uz rock i za rock doveo do prijateljstava i bliskih kreativnih odnosa s prvacima beat i rock kulture i drugim suvremenicima ere kao što su Allen Ginsberg, Charles Bukowski, Patti Smith, Bob Dylan, Jack Kerouac, Henry Miller, Tennesee Williams, Jerry Garcia, Carlos Fuentes, Timothy Leary, Abbie Hoffman, David Bowie, John Lennon

Nakon toga će izložbu „Gitarom skinutom sa zida“ otvoriti Darko Jurković Charlie, koji će sljedeći dan održati radionicu jazz gitare, a za „soundtrack“ će se pobrinuti Ozren Kanceljak.

Koncerti će se održavati predvorju varaždinskoga HNK-a i atriju županijske palače (Mindmills i Jam Ritual, subota, 17.30).

U HNK-u će u subotu nastupiti Damir Halilić Hal, world music duo Kelpie (Ian Melrose i Kerstin Blodig), King King (škotska rock-blues atrakcija), a u nedjelju BJ Cole & Emily Burridge. Završni će koncert održati Vedran Božić i Branimir Bogunović Pif s grupom Rock Masters.

Vrhunac programa bit će predstavljanje projekta Flight of Fame, gitarske kuće slavnih, akademije i muzeja. Naime, Flying Guitars Festival zamišljen je kao niz inicijalnih događanja u varaždinskom tjednu gitare. Od sljedeće će godine kulminirati događajima vezanima uz otvaranje projekta Flight of Fame, kuće slavnih gitarista i muzeja, te uvođenjem najvažnijih i najslavnijih gitarista i inovatora gitare u Kuću slavnih te uz nju vezanu Akademiju Flight of Fame. Odgovore na pitanja tko, gdje, kada, kako i zašto, predstavit će Jura Geci, predsjednik, te članovi kreativnog brend tima Damir Halilić Hal i Milan Sivački, autor generalnog projekta Leteći vremeplov.

Osim odličnih glazbenih programa, planirane su i interaktivne radionice na kojima će majstori gitara predavati svoje znanje zainteresiranim sudionicima (jazz gitare, klasične gitare, jazz bas, gipsy swing). Sve će radionice biti besplatne za polaznike, a zainteresirani se mogu prijaviti na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili FB porukom u sandučić Jure Gecija.

Ovo je samo kap u moru sadržaja koje nudi Festival letećih gitara, a cjelokupni program pogledajte i preuzmite ovdje.

U Varaždin dolazi i Brian Rašić, koji u svojoj bogatoj biografiji ima i posao službenog fotografa Rolling Stonesa i Davida Bowieja. Kroz prezentaciju i razgovor s novinarkom Slavicom Mrkić Modrić, Rašić će prikazati neke od najsjajnijih trenutaka stvaranja rock povijesti.

Video sadržaj