VEĆ JE POČELO Neuobičajeno toplo vrijeme uzrokovalo raniji početak sezone alergija Foto: ilustracija

VEĆ JE POČELO Neuobičajeno toplo vrijeme uzrokovalo raniji početak sezone alergija

| 24.2.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, kao i manjak oborina, uzrok su nešto ranijem početku sezone peludnih alergija na našem području. Početak nove peludne sezone rezerviran je za cvatnju drveća: lijeske, johe i čempresa, koje stoga nazivamo i “vjesnicima” peludnih alergija.

Uranio i jasen

- Peludna sezona u Varaždinskoj županiji uobičajeno je počela peludom lijeske i johe koje imaju visok alergeni potencijal te čempresom s umjerenim alergenim potencijalom. U preparatima prvog tjedna veljače nađena je i pelud jasena koji, ovisno o vrsti, cvate tijekom ožujka, travnja i svibnja, a čija se pojava može pripisati neuobičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine - napomenula je Ivana Boltižar, voditeljica Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Pojasnila je da vrsta i broj zrnaca peludi u zraku ovisi o geografskom području, klimi toga područja, godišnjem dobu, dobu dana te trenutnoj meteorološkoj situaciji, tj. vremenskim uvjetima - temperaturi, vjetru i oborinama. Najveće koncentracije peludi u zraku prisutne su tako u prijepodnevnim satima, osobito za vrijeme suhog, sunčanog i vjetrovitog vremena, a smanjuju se nakon kiše.

Povećava li se broj osoba alergičnih na pelud, kako prepoznati alergiju i što učiniti za olakšanje simptoma, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...