Vatrometom otvoren Festival čipke u Lepoglavi

VV | 22.9.2017. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Svečanim programom u festivalskom šatoru, podizanjem festivalske zastave, razgledom izložaba i vatrometom, u Lepoglavi je otvoren 21. međunarodni festival čipke i prvi su put dodijeljena priznanja počasne majstorice lepoglavske čipke.

Priznanja su dobile Dora Ledinščak, Ana Čretni, Jozefina Kramarić, Ivka Druško, Paula Druško, Štefica Migač, Ivka Botković, Barbara Žuliček, Ana Zidar, Julijana Husnjak, Stanislava Ježek, Magda Funda, Bara Bačak, Magdica Ježek i Barica Žulić.

Godine 1892. čipkarstvo je ušlo u lepoglavsku školu i tamo je opstalo sve do danas, punih 125 godina. Ove godine obilježavaju 80 godina od otvorenja zgrade Banovinske čipkarske škole, objekta u kojem su čipkarice učile raditi čipku. Objekt je to koji je u prošlim vremenima imao značajnu ulogu u razvoju lepoglavskog kraja, a i danas, kada je u njoj smještena gradska uprava, ima svoju funkciju.

I turistički događaj

Prepoznavši čipkarstvo kao značajan dio lokalnog identiteta, Ministarstvo kulture je i ove godine preuzelo pokroviteljstvo nad festivalom.

– Čipkarstvo u Lepoglavi jedinstveno je svjedočanstvo tradicijske kulture koja je ostavila neizbrisiv trag u kulturološkoj slici sredine – kazala je Martina Šimunković, izaslanica ministrice kulture.

Ispred ministra turizma nazočnima se obratio glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić koji je kazao da ovaj festival stavlja Lepoglavu na kartu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

– Ovakva događanja obogaćuju turističku ponudu kontinentalnog prostora, ali i čuvaju vlastitu kulturu, baštinu i identitet – istaknuo je Bašić.
Veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Thomas Schultze podsjetio je na brojne veze između Hrvatske i Njemačke među kojima je i vještina izrade čipke.

Pjesme i pucnjevi

– Partnerstvo na festivalu prihvatili smo zbog činjenice da i Njemačka ima dugu tradiciju čipkarstva. Razlog za prihvaćanje partnerstva bilo je i to što je festival u Lepoglavi dobar način da pokažemo kako je razvoj kontinentalnog turizma bitan te da kontinentalni dio Hrvatske ima što ponuditi – rekao je veleposlanik Schultze.

Među ostalim gostima na otvorenju 21. međunarodnog festivala čipke bile su i saborske zastupnice Marija Puhi Božica Makar, saborski zastupnik Anđelko Stričak, veleposlanica Slovenije njezina ekselencija Smiljana Knez, veleposlanica Bosne i Hercegovine njezina ekselencija Renata Paškalj, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, varaždinski biskup Josip Mrzljak te brojni gradonačelnici i načelnici među kojima i izaslanica Grada Zagreba Nevenka Jurić.

Tijekom svečanosti otvaranja u glazbenom su dijelu programa nastupile mlade talentirane lepoglavske glazbenice, pjevačice Lucija Job i Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Limena glazba Lepoglave. Počasnim su se pucnjem oglasili i višnjički i kamenički kuburaši.

Označeno u