Pripadinici Varaždinske husarske granične postrojbe Foto: Martin Novosel

Vatrogasni dom u Varaždinu ugostio festival u čast varaždinskim husarima

| 13.6.2018. u 11:59h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska husarska graničarska pukovnija u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest je u Vatrogasnom domu Varaždina u Trenkovoj ulici, održala je festival slavne povijesti varaždinskih husara, koji je organiziran u okviru institutskog istraživačkog projekta „Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918.“ kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

- Varaždinska husarska graničarska postrojba je građanska udruga koja pokušava doći do podataka u što izvornijem obliku o povijesti varaždinskih husara, o načinu ratovanja, o detaljima uniforme, a to se kroz ovakve manifestacije može najbolje prezentirati - rekao je Kemal Salihović, predsjednik udruge.

U programu festivala održalo se predavanje o husarima koje su prezentirali povjesničari Alexander Buczynski i Vedran Klaužer, nakon toga se održao povijesni kviz, pola sata kasnije je na redu bila povijesna radionica na temu „Kako trebamo čitati njemačke spise želimo li pronaći svoje davne pretke i što sve možemo saznati iz vojnih popisa?“.

- Pričat ću o reformi koja se dogodila u 18. soljeću u kojoj je Habsburška monarhija počela koristiti u velikom broju husare i laku pješadiju što je pomoglo u izgradnji Habsburške monarhije i držalo ju je na životu do kraja I. Svjetskog rata, dok će kolega Klaužer pričati baš i o samoj povijesti varaždinskih husara - rekao je Buczynski uoči predavanja.

Alexander_Buczynski.jpg