Priznanje je u ime GMV-a primio ravnatelj muzeja Ivan Mesek Foto: Gradski muzej Varaždin

"Varaždinskom muzealcu" posebno priznanje Hrvatskoga muzejskog društva

Varaždinske vijesti | 6.11.2018. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

Ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskog društva u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2017. godini dodijelio je Gradskom muzeju Varaždin posebno priznanje za marketinško-propagandni program za glasilo „Varaždinski muzealac“.

Svečanost dodjele održana je, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva te uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, u zagrebačkome Muzeju Mimara, u utorak, 30. listopada. U ime Gradskog muzeja Varaždin Priznanje je primio ravnatelj mr. Ivan Mesek.

- U sve prodornijemu multimedijskom, virtualnom, digitalnom i elektroničkom 21. stoljeću, Gradski muzej Varaždin odlučio je s publikom komunicirati putem „dobrog starog“ tiskanog oblika, i to u formi glasila „Varaždinski muzealac“, čije je objavljivanje započelo u siječnju 2017. godine. Riječ je o popularno-informativnom glasniku formata A5 u kojemu se na 12 stranica s kratkim tekstovima i obiljem fotografija putem više-manje stalnih rubrika – Predmet mjeseca, Muzejske priče, Srijeda u Muzeju, Obljetnice, Vijesti i drugih – objavljuje mjesečni raspored muzejskih događanja, predstavlja građa iz fundusa, realizirani otkupi, donacije, priče o varaždinskim muzealcima, priče iz prošlosti i sadašnjosti Muzeja i ostale aktualnosti u njegovu radu - stoji u obrazloženju HMD-a.

"Varaždinski muzealac“ registriran je kao glasilo pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (ISSN2459-8046) i tiska se u nakladi od 1000 primjeraka, a godišnje se objavljuje u devet brojeva. Na više od 600 adresa mjesečno se distribuira poštanskom dostavom, kao i na nekoliko stotina adresa elektroničkom poštom. U tiskanom obliku dostupan je na prijamnim prostorima za posjetitelje Gradskog muzeja Varaždin u palačama Sermage i Herzer i u Starom gradu te na još nekoliko mjesta u Varaždinu (GKČ „Metel Ožegović“, suvenirnici na glavnom trgu), dok se u digitalnom obliku može naći i na službenim mrežnim stranicama GMV-a www.gmv.hr.

Idejni začetnici i prvi urednici glasila „Varaždinski muzealac“ bili su tadašnji ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini i voditeljica odnosa s javnošću u GMV-u Anita Peričić, koji su zajedno uredili prvih 12 brojeva. Od trinaestog broja (dosad ih je objavljeno 18) umjesto Bojanića Morandinija uz Anitu Peričić suurednica je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, a suradnica Petra Marincel, dokumentaristica u GMV-u. U svakom broju u pripremi tekstova sudjeluju i ostali djelatnici u Gradskome muzeju Varaždin. Autorica grafičkog oblikovanja do šesnaestoga objavljenoga „Varaždinskog muzealca“ bila je Tanja Bunjevac, dok je od sedamnaestog broja to Oliver Knolmajer.

- I dok na dnevnoj bazi raspravljamo o Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR) i o promjenama koje ona donosi u marketinškim i komunikacijskim odnosima između muzeja i publike, dok nas informatičari, PR-ovci, digitalni stručnjaci, marketingaši i ostali IT-znalci iznova oduševljavaju novim rješenjima od kojih nam zastaje dah (ali su gotovo u pravilu kratkog sjećanja; otprilike koliko traje slika ili zvuk na ekranu), Gradski muzej Varaždin odlučio je vratiti se tradicionalnijem, ali istodobno i bezvremenskom, tiskanom kanalu komunikacije. Tim više što Gradski muzej Varaždin brine o svim dobnim skupinama svoje publike, pa time i o čitateljima „Varaždinskog muzealca“, među kojima mnogi, a osobito oni stariji, više vole, umjesto gledanja u ekran, listati sadržaj na papiru. Uostalom, bez obzira na sve suvremene tehnološke blagodati, čvrsto vjerujemo da tiskani oblik, zbog svojih iznimnih prednosti, nikada neće posustati ili „izumrijeti“, ma kakva bila digitalna budućnost, što je ujedno poticaj i mlađim generacijama da usvajaju i njeguju i takve tradicionalne oblike primanja informacija - navodi se u obrazloženju priznanja.

Iz Gradskog muzeja napominju kako su, prema dostupnim povratnim informacijama, primjerci Muzealca već postali i dio mnogih „kućnih biblioteka“ u domovima (varaždinskih) obitelji, a rado su čitano štivo i među muzealcima širom Hrvatske.

gradski_muzej_varazdin_-_varazdinski_muzealac_-_posebno_priznanje_2.jpg