FOTO Varaždinskoj pedijatrici dr Mirjani Kolarek Karakaš uručena prestižna pjesnička nagrada

Varaždinske vijesti | 20.2.2024. u 12:15h | Objavljeno u Društvo

Varaždinskoj pedijatrici dr Mirjani Kolarek Karakaš u varaždinskoj je Gradskoj kniižnici i čitaonici uručena Velika zlatna plaketa Zvonimir Golob za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu za 2024. godinu.

Riječ je o prestižnoj godišnjoj nagradi utemeljenoj po udruzi Hrvatskih branitelja za koju su ove godine svoje neobjavljene pjesme poslali brojni pjesnici iz Hrvatske i inozemstva, pobjednička je pjesma Mirjane Kolarek Karakaš naslova „Život je suza na licu osmijeha” prikupila najviše ocjene stručnoga suda.

U organizaciji Gradske knjižnice Metel Ožegović i Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz 1991., na svečanosti su uvodno govorili ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić i predsjednik udruge Hrvatskih branitelja Mladen Pavković, dok je u glazbenom dijelu programa sudjelovala prvakinja zagrebačkog ansambla Lado Anita Huđek.

Govoriti o pjesnikinji, a ne govoriti o ženi izuzetnog senzibiliteta koja snagom intuicije pronalazi onu točku svjetlosti koja je potrebna za osmijeh, konačno govoriti o dr Mirjani Kolarek Karakaš a ne spomenuti njezin životni poziv kojim oduvijek pomaže onima najosjetljivijim - malim bolesnicima, u krajnjem bi slučaju bilo nekorektno – rečeno je u predgovoru dodjeli nagrade.

U svom stvaralačkom radu autorica je do sada realizirala dvije samostalne zbirke poezije te se njena poezija našla u mnogim zajedničkim zbirkama. 2015. godine objavljuje svoju prvu zbirku naslova „Prva violina” kako i kaže u pjesmi „sudbina je ta koja orkestrom života dirigira, a ja sam njena prva violina”.

Na poetski način ukazuje da bez obzira na koji put smo stavljeni - mi smo ti koji vlastiti život držimo u svojim rukama.

Drugu zbirku poezije „Kraljica snova” objavljuje 2017. U pjesmama postavlja mnoga pitanja, ali daje i odgovore, spretno nas vodi kroz nit poruke do kraja kako pjesme tako i zbirke u cjelini. Mirjana piše srcem, bez pritiska, sa željom da se posebni trenuci zabilježe a mnogi će se u njima pronaći, na život drugačije gledati, i neke odluke promijeniti.

Desetak njenih pjesama je uglazbljeno, a jedna od njih prezentirana je na svečanosti u spotu autora glazbe i aranžmana - poznatoga varaždinskog pjevača Nine Goloba.

Uz brojne ljubitelje poezije i prijatelje autorice okupljene na svečanosti, posebno je primijećena bila nazočnost uglednih varaždinskih liječnika prim dr Krune Martinovića, prim dr Vesna Vinceković, te prim dr Brigite Czeisberger.

Galerija slika