Varaždinski stručnjaci na 10. kongresu KoHOM-a: Autizam sve prisutniji u ordinacijama obiteljske medicine

| 17.6.2019. u 19:40h | Objavljeno u Društvo

- S pojmom autizma i poremećajima iz autističnog spektra (PAS), odnosno njegovim ranim otkrivanjem najčešće se susreću liječnici obiteljske medicine u ruralnim krajevima i ondje gdje nema primarnog pedijatra. Kako slučajevi u timu obiteljskog liječnika nisu česti u odnosu na primarne pedijatre, može se reći da dijete s autizmom i poremećajima iz spektra autizma u ordinacijama obiteljske medicine traže pojačanu pažnju i edukaciju tima obiteljske medicine - napomenula je dr. Iris Đipalo Juretić, članica varaždinske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), nakon 10. kongresa KoHOM-a održanog u Šibeniku od 23. do 25. svibnja.

Na kongresu čija je tema bila “Dijete u skrbi liječnika obiteljske medicine” sudjelovalo je 700 liječnika obiteljske medicine iz Hrvatske i Europe. S obzirom na značajnu ulogu obiteljskog liječnika u životu obitelji djece s poremećajem iz autističnog spektra, ove je godine na kongresu velika važnost posvećena upravo toj temi te je, na inicijativu liječnica Nataše Ban Toskić iz Zagreba i Iris Đipalo Juretić iz Varaždina, tim vrhunskih stručnjaka kreirao radionicu na kojoj su se izmjenjivala iskustva, ideje i preporuke.

Predsjednica Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije, edukacijska rehabilitatorica Emina Kovačić, te tajnica udruge, logopetkinja Mia Marčec, polaznicima su na radionici “Dijete s poremećajem iz autističnog spektra - uloga obiteljskog liječnika u ranoj intervenciji i suradnja s terapijskim timom” prezentirale važnost rane intervencije, uloge obitelji i liječnika obiteljske medicine u svim etapama rane intervencije, kao i važnost prepoznavanja ranih znakova autizma.

S kakvim se problemima i pitanjima susreću liječnici obiteljske medicine kod postupanja s djecom koja imaju poremećaj iz autističnog spektra, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci