Varaždinski stručnjaci na 10. kongresu KoHOM-a: Autizam sve prisutniji u ordinacijama obiteljske medicine

| 17.6.2019. u 19:40h | Objavljeno u Društvo

- S pojmom autizma i poremećajima iz autističnog spektra (PAS), odnosno njegovim ranim otkrivanjem najčešće se susreću liječnici obiteljske medicine u ruralnim krajevima i ondje gdje nema primarnog pedijatra. Kako slučajevi u timu obiteljskog liječnika nisu česti u odnosu na primarne pedijatre, može se reći da dijete s autizmom i poremećajima iz spektra autizma u ordinacijama obiteljske medicine traže pojačanu pažnju i edukaciju tima obiteljske medicine - napomenula je dr. Iris Đipalo Juretić, članica varaždinske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), nakon 10. kongresa KoHOM-a održanog u Šibeniku od 23. do 25. svibnja.

Na kongresu čija je tema bila “Dijete u skrbi liječnika obiteljske medicine” sudjelovalo je 700 liječnika obiteljske medicine iz Hrvatske i Europe. S obzirom na značajnu ulogu obiteljskog liječnika u životu obitelji djece s poremećajem iz autističnog spektra, ove je godine na kongresu velika važnost posvećena upravo toj temi te je, na inicijativu liječnica Nataše Ban Toskić iz Zagreba i Iris Đipalo Juretić iz Varaždina, tim vrhunskih stručnjaka kreirao radionicu na kojoj su se izmjenjivala iskustva, ideje i preporuke.

Predsjednica Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije, edukacijska rehabilitatorica Emina Kovačić, te tajnica udruge, logopetkinja Mia Marčec, polaznicima su na radionici “Dijete s poremećajem iz autističnog spektra - uloga obiteljskog liječnika u ranoj intervenciji i suradnja s terapijskim timom” prezentirale važnost rane intervencije, uloge obitelji i liječnika obiteljske medicine u svim etapama rane intervencije, kao i važnost prepoznavanja ranih znakova autizma.

S kakvim se problemima i pitanjima susreću liječnici obiteljske medicine kod postupanja s djecom koja imaju poremećaj iz autističnog spektra, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...