Varaždinski Stari grad uključio se u manifestaciju Noć tvrđava Foto: GMV

Varaždinski Stari grad uključio se u manifestaciju Noć tvrđava

Varaždinske vijesti | 26.4.2022. u 13:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Grad Karlovac, kao partner na projektu FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) koji provodi s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banjom Lukom, organizira manifestaciju Noć tvrđava.

Na poziv organizatora, u manifestaciju Noć tvrđava uključio se i Gradski muzej Varaždin, čiji će se program održavati u petak, 29. 04. i subotu, 30.04. u utvrdi Stari grad.

Varaždinski Stari grad s okolnim obrambenim sustavom bila je jedna od najvažnijih europskih nizinskih utvrda u obrani od Osmanlija. Datira iz razdoblja srednjega vijeka, da bi tijekom 16. stoljeća bila preoblikovana u današnji izgled Wasserburga, obrambene utvrde na vodi.

Program:

PETAK, 29. 4. 2022., 20.00 sati
Noć na „Bašći“ / Stari grad u Varaždinu

Noćni razgled vanjskih dijelova fortifikacijskog sustava, jednih od rijetko sačuvanih takve vrste u Europi. Uz stručno vodstvo muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak u šetnji po dijelovima obrambenog kompleksa posjetitelji će s fenjerima kojima će si osvjetljavati put saznati nešto više o prošlosti varaždinske utvrde. Početak programa je u 20.00 sati u unutrašnjem dvorištu Staroga grada, gdje će posjetitelji preuzeti fenjere i u 20.10 sati krenuti u obilazak uz stručno vodstvo. U slučaju lošeg vremena program će se održati u Lapidariju Staroga grada.

SUBOTA, 30. 4. 2022.
19.00 – 20.00 sati:
Slaganje makete varaždinske utvrde / potkrovlje Staroga grada; edukacijska radionica
Iz muzeja pozivaju roditelje s djecom u subotu 30. 4. 2022., s početkom u 19.00 sati, na zajedničku aktivnost, radionicu za velike i male, koju je priredila kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković.

20.15 – 21.00 sat:
Večer opernih arija / Lapidarij Staroga grada
Koncert sopranistice Lucije Spevec, studentice četvrte godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), i Danijela Ota, profesora klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.
Izborom arija junakinja iz Verdijevih i Donizettijevih opera čija je sudbina bila vezana uz tvrđave ili povijesne bitke, program se tematski uklapa u manifestaciju Noć tvrđava. Uz ove kompozicije čut ćemo i odabrane skladbe hrvatskih opernih velikana.