Varaždinski osnovnoškolci kroz igru i zabavu uče programirati Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski osnovnoškolci kroz igru i zabavu uče programirati

| 23.12.2017. u 19:56h | Objavljeno u Društvo

Pučko otvoreno učilište Varaždin, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Udruga Mladi informatičari Strahoninca organizatori su radionica programiranja za učenike osnovnih škola s područja grada Varaždina. Od prosinca ove do travnja sljedeće godine provodit će se, naime, besplatne radionice na kojima će se učenici osnovnoškolske dobi upoznati s programiranjem. Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održavat će se tako dvije vrste radionica - "Moj prvi program" (Scratch) za učenike 3. i 4. razreda, te "Micro:bit radionica" za učenike 5. i 6. razreda.

Već je prva radionica, održana 21. prosinca, pokazala da za ovaj program vlada veliki interes. Predavači iz udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) diplomanti su FOI-ja i ambasadori STEM-a u Republici Hrvatskoj s vrhunskim referencama i brojnim osvojenim nagradama.

foi-varazdin-informaticke-radionice-01.JPG

- Djeca će na ovim radionicama prije svega naučiti nešto više o računalnom razmišljanju. Cilj je da nauče prve korake u programiranju, s obzirom da znamo kako programiranje razvija sposobnost rješavanja problema, ne samo u informatici nego i na svim drugim područjima. Pritom je bitno da se počne u što ranijoj dobi, jer znamo da je tehnologija u velikom zamahu i da će toj djeci za 15-ak godina ove vještine i znanja biti ključni kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu te da budu motor razvoja našeg društva - rekao je predsjednik udruge MIS Dejan Drabić.

Pojasnio je da će mlađa djeca na radionicama učiti putem interaktivnih igara na internetskoj stranici code.org.

foi-varazdin-informaticke-radionice-02.JPG

- Rade problemske zadatke kroz dinamičnu igru i zabavu, što stvara kreativnost i izrazitu motivaciju za programiranje. Nakon toga, sa starijom grupom radimo s micro:bit računalima, sličnom tehnologijom, ali znatno naprednije, gdje već mogu programirati mala računala sa senzorima i upotrebljavati ih u konkretne svrhe. Budući da su u Varaždinskoj županiji djeci već podijeljena micro:bit računala, smatram da ovakve radionice pridonose tome da ta računala ne stoje kod kuće, već da ih djeca i koriste. Radionice su popunjene, djeca se kontinuirano prijavljuju. Mi i inače radimo s djecom, imamo i iznimne rezultate na državnoj razini i šire, a možda će i ova djeca jednog dana biti na ovom fakultetu i stjecati vrlo važna znanja i prilike za izrazito dobar posao - istaknuo je Drabić, stoga se može reći da u ovom slučaju bivši studenti FOI-ja stvaraju buduće studente.

I dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček istaknuo je da su, u vremenu kada se puno govori o učenju informatike od prvog razreda osnovne škole, informatičke radionice od velike važnosti.

- Danas je to stvar elementarne pismenosti i ljudi koji ne barataju informacijskim tehnologijama suštinski su hendikepirani već sada, a kamoli u budućnosti. Velika je stvar u najranijoj dobi približiti informacijske tehnologije mladim ljudima, jer tada se stvara jedna emocionalna povezanost s tehnologijom koja ne generira strah nego kreativnost, stoga je pravi put djecu uključivati vrlo rano, već od osnovne škole. Ovo je zaista lijepo i zahvaljujem Pučkom otovorenom učilištu te našim alumnima i kolegi Drabiću, jer što može biti ljepše nego mladom čovjeku dati da bude kreativan, pali diode na pločici i da vidi što se događa kao rezultat njegovog rada u učionici. Ove radionice su pozitivne na nekoliko načina i mislim da je to put kojim trebamo ići - napomenuo je dekan.

foi-varazdin-informaticke-radionice-04.JPG

Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koji je glavni organizator ovog programa, napomenula je da POU Varaždin ustanova koja se bavi cjeloživotnim učenjem, što uključuje i obrazovanje za djecu.

- Svi znamo da je moderna tehnologija danas neizostavna i htjeli smo je uključiti u svoj kurikulum. Povezali smo se s Udrugom Mladi informatičari Strahoninca jer smo htjeli takve radionice i kod nas u POU Varaždin, uključio se i FOI i zahvalni smo svima njima te mogu reći da će se i POU Varaždin uvijek uključivati u ovakve radionice. Ovaj je program Grad Varaždin sufinancirao dotacijama. Sve radionice za ovu godinu su popunjene, međutim, mi ćemo iduće godine svakako intenzivirati suradnju sa školama kako bismo popunili i sve ostale radionice u ovom projektu, budući da on traje do travnja. Moram napomenuti da neće sva djeca kontinuirano do travnja polaziti ove radionice, već su organizirane s ciljem promoviranja učenja programiranja - kazala je ravnateljica POU-a Varaždin.

Među osnovnoškolcima koji su već napravili prve korake prema programiranju bili su Lana Šulentić i Matej Mikulić.

- Došla sam na ovu radionicu da naučim programirati, jer ne znam ništa o tome. Računalo kod kuće inače koristim za vježbe koje trebam za školu, ali i za igrice - rekla je Lana.

- Kad sam pročitao papire koje nam učiteljica dala za prijavu na radionicu, to mi se učilo zanimljivim, jer ćemo raditi na računalu. Volim raditi na računalu, većinom "surfam" po internetu i igram igrice, a koristim ga i u školskoj informatici, jer i u školi imamo informatiku - otkrio nam je Matej.

foi-varazdin-informaticke-radionice-03.JPG

Ravnateljica Lana Velimirović Vukalović napomenula je da je Pučko učilište i u svom planu za 2018. godinu predvidjelo edukaciju programiranja za djecu te je pozvala sve roditelje učenika od 3. do 6. razreda varaždinskih osnovnih škola, koji svoji djecu žele uključiti u ovakve radionice, da prate internetsku stranicu Pučkog otvorenog učilišta Varaždin (pouvarazdin.hr), na kojoj mogu popuniti prijavni obrazac, nakon čega će ih obavijestiti o rasporedu radionica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci