Varaždinski motivi u Istri: Denis Peričić i Srećko Lebinec izlažu u Puli, Labinu i Rovinju Foto: Ilustracija

Varaždinski motivi u Istri: Denis Peričić i Srećko Lebinec izlažu u Puli, Labinu i Rovinju

VV | 1.8.2020. u 15:40h | Objavljeno u Društvo

Nezavisna umjetnička i kulturna udruga Labin Art Express XXI je krajem ožujka objavila rezultate Natječaja za vizualne i tekstualne radove na temu (ne)korištenja javnih prostora pod nazivom "U potrazi za izgubljenim prostorom“, koji je raspisan u okviru projekta "Mi plus“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda.

Među osam izabranih radova, i to na drugome mjestu, stručni žiri izdvojio je književno-fotografski rad "Fantastični prostori“ dvojice varaždinskih umjetnika–književnika Denisa Peričića i fotografa Srećka Lebinca.

Nakon djelomičnog popuštanja epidemioloških mjera, odabrani radovi predstavljaju se javnosti na putujućoj izložbi u tri grada Istarske županije. Od 26. lipnja do 6. srpnja izložba je bila postavljena u Društvenom centru Rojc u Puli, od 11. do 20. srpnja u Društveno-kulturnom centru Lamparna u Labinu, a od 24. srpnja do 3. kolovoza moći će je razgledati posjetitelji Multimedijalnog centra u Rovinju.

Kako se ističe u popratnom tekstu, književno-fotografski rad "Fantastični prostori“ Denisa Peričića (tekstovi) i Srećka Lebinca (fotografije) koncipiran je na temelju kreativne simbioze fotografija i kraćih transžanrovskih književnih tekstova–proza na tragu pjesama u prozi, odnosno kratkih poetskih priča u pokušaju sinteze s esejističkim impresijama. Posrijedi su isključivo varaždinski motivi (motivi zavičaja kao kuće bitka): prostori su to koji su derutni, zapušteni, zapostavljeni ili na drugi način oneobičeni.

Zanimljivost: na 10 fotografija samo se jednom pojavljuju ljudi, a to kao da je – jer je rad nastajao prije koronakrize – nagovijestilo situaciju koja je uslijedila.