Varaždinski komorni orkestar: Ne želimo više biti udruga, nego institucija ili kazališni orkestar Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski komorni orkestar: Ne želimo više biti udruga, nego institucija ili kazališni orkestar

| 14.12.2016. u 09:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ovako više ne ide, tim kolokvijalnim zaključkom mogli bismo sažeti situaciju u kojoj se trenutačno nalazi Varaždinski komorni orkestar (VKO), čiji su svi članovi Varaždinci, vrhunski glazbenici, ali uglavnom rade u Zagrebu, tamo sviraju u orkestrima ili su profesori na Akademiji, neki rade u Mariboru, a svega ih nekoliko radi u Varaždinu. Susreću se samo za potrebe sezonskih nastupa u Varaždinu, na najmanje pet koncerata godišnje, na kojima izvode najzahtjevnija orkestralna djela, što znači da je riječ o visokoj kulturi. Međutim, već dvadeset godina balansiraju u limbu između vlastite ambicije za najvišim duhovnim dosezima i materijalne oskudice.

Naime, VKO administrativno nije ustanova, nego obična udruga građana, kao što je na primjer Spas, udruga Trsek ili društvo pčelara pa stoga svaki put kada dolazi do promjena u Zakonu o udrugama, to zahvaća i njih. Sada su pali i u ralje novog Zakona o udrugama, administracije i birokracije i tu se teško snalaze, kaže nam Dragica Vitez iz Koncertnog ureda Varaždin, koji za njih administrativno obavlja sve što može, a imaju i knjigovotkinju. Bez njihove bi pomoći orkestar vjerojatno već „položio oružje“ odnosno instrumente. To nisu svi problemi. Problematično je i kako ih šira javnost percipira, kao zatvoreni krug stručnjaka koji nastupaju za isto tako zatvoreni krug elitnih posjetitelja.

I sa svim tim na umu, prvo što zabode u oči gradskog vijećnika ili “običnog” građanina je 167.000 kuna koje su dobili ove godine za svoj program. Udruge dobivaju uglavnom oko 10.000 kuna, a njima ni 200.000 nije dovoljno, jedna je od primjedbi. Problem je i to što se uglavnom financiraju iz gradskog proračuna, a za ovu se sezonu pretplatilo svega tridesetak Varaždinaca. Dvjesto tisuća kuna za 30 Varaždinaca, pita se “obični” građanin, pa zar se to isplati?

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti