Varaždinski komorni orkestar na 3. koncertu izvodit će Bacha i Haydna Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski komorni orkestar na 3. koncertu izvodit će Bacha i Haydna

N.L./VV | 10.2.2017. u 17:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U nedjelju 12. veljače u 19.30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu bit će održan 3. koncert u sezoni Varaždinskoga komornog orkestra. Dirigent je Matija Fortuna, solist je Konstantin Krasnitsky, klavir, a na programu su djela skladatelja J.S.Bacha i J.Haydna. Ulaznice za ovaj koncert možete kupiti na blagajni HNK-a u Varaždinu. Na programu su djela Josepha Haydna: 49. simfonija u f-molu, La Passione, Hob. I:49 i 47. simfonija u G-duru, Palindrome, Hob. I:47 te Bachov Koncert za klavir i orkestar u f-molu, BWV 1056.

Matija Fortuna (Križevci, 1985) prvi je maturant u povijesti Hrvatske na odsjeku za tamburu u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima. Diplomirao je glazbenu teoriju i orkestralno dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredima prof. Berislava Šipuša,Vjekoslava Šuteja i Uroša Lajovica. Petu godinu studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču, gdje je završio poslijediplomski studij dirigiranja u razredu prof. Uroša Lajovica. Od 2015. godine radi kao stalni gost-dirigent u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci i na Muzičkoj akademiji Sveučilista u Zagrebu kao asistent profesoru Mladenu Tarbuku na Odsjeku za dirigiranje.

Njegovo gostovanje u Varaždinu nagrada je Varaždinskog komornog orkestra najbolje plasiranome hrvatskom natjecatelja na Međunarodnom dirigentskom natjecanju Lovro von Matačić 2015, na kojemu je bio jedan od polufinalista.

Konstantin Krasnitsky (Minsk, 1976) studirao na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu prof. Vladimira Nehaenka, gdje je magistrirao i od 1999. nastavio djelovati kao pedagog. Iste je godine postao apsolutni pobjednik, dobitnik I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Svetislav Stančić u Zagrebu. Uz pedagoški rad Krasnitsky i aktivno koncertira u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini SAD-u, Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Turskoj, Italiji Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj i BIH. Nastupao je s vodećim orkestrima u Bjelorusiji te s Moskovskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom HRT-a. Surađivao je s istaknutim glazbenicima kao što su Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatrov i dr. Konstantin Krasnitsky docent je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

U ovom vrhnunskom glazbenom događaju uživati mogu pretplatnici iz Varaždina i Zagreba, zainteresirana publika koja ulaznicu može kupiti na blagajni HNK u Varaždinu te učenici i studenti koji imaju besplatan ulaz na galeriju. Publika iz Zagreba prije koncerta će posjetiti izložbe i Entomološku zbirku u palači Hercer.