Varaždinski glazbenici Višeslav Jaklin i Nonet Donum nastupaju u Lisinskom

N.L./VV | 18.1.2017. u 15:41h | Objavljeno u Društvo

U subotu 28. siječnja u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu nastupit će proslavljena hrvatska sopranistica Evelin Novak, bas-bariton Krešimir Stražanac, orguljaš varaždinske katedrale Višeslav Jaklin, te svim Varaždincima već dobro poznati Nonet Donum.

Cijena ulaznice iznosi 50 i 70 kuna.

O glazbenicima:

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, u klasi Michaela Kapsnera i Josefa M. Doellera, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na Sveučilištu u Beču, u klasi Michaela Radulescua.

Redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama te u Izraelu. Godine 2005. održao je koncert na glasovitim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Surađuje s brojnim vokalnim i instrumentalnim ansamblima.

Od 2013. godine voditelj je Noneta Donum, čiji su članovi najbolji varaždinski pjevači.

Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Slovenskog orgelskog društva. Godine 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

Nonet Donum osnovan je 2010. u Varaždinu na poticaj altistice Sofije Cingule, koja je okupila mlade školovane glazbenike iz župne crkve sv. Nikole. Ansambl je u početku djelovao kao Oktet, a od nastupa na Varaždinskim baroknim večerima 2016. godine proširen je u Nonet. Od 2013. ansambl vodi katedralni orguljaš Višeslav Jaklin, te zajednički ostvaruju veoma uspješne projekte. Među brojnim do danas održanim nastupima ističe se onaj 2014. kada ansambl u proširenom sastavu pod imenom Komorni zbor Donum izvodi Božićni oratorij J. S. Bacha.

Članovi:

Marta Topić Mlakar, Monika Zlatarek, Iva Mavrek - soprani

Karla Kelemen, Sara Šopar - alti

Mislav Lucić, Vedran Lesar - tenori

Ivan Topić, Luka Šopar - basi

Evelin Novak školovanje je započela kod prof. Darije Hreljanović a nastavila u Grazu i Stuttgartu gdje je i diplomirala u razredu primadone Dunje Vejzović. U svojoj matičnoj kući u Berlinu pjeva velike uloge poput Pamine u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Adine u Donizettijevom Ljubavnom napitku, Musettu u Puccinijevoj La Bohème i Jenny Smith u Weillovu Usponu i padu grada Mahagonija. U 2016. debitirala je uz orkestar Bavarskog radija u La rondine G.Puccinija i kao Micaëla u Gran Teatre del Liceu u Barceloni.

Krešimir Stražanac diplomirao je i magistrirao na Visokoj školi za glazbu i izvodilačke umjetnosti u Stuttgartu gdje je studirao u razredu primadone Dunje Vejzović i u specijalističkoj klasi za Lied prof. Corneliusa Withoefta. Djelujući intenzivno kao interpret oratorijske glazbe i Lieda, umjetnik je nekoliko sezona proveo i kao solist opere u Zürichu, gdje je među ostalim sudjelovao u praizvedbi opere Otok s blagom F. Schwemmera i premijeri Tri sestre P. Eötvösa. Danas nastavlja karijeru kao samostalni umjetnik diljem Europe, osobito tražen kao interpret Bachove glazbe (Magnificat uz orkestar La Scintilla ; Božićni oratorij uz orkestar WDR-a i dr.).