Varaždinski glazbenici Višeslav Jaklin i Nonet Donum nastupaju u Lisinskom

N.L./VV | 18.1.2017. u 15:41h | Objavljeno u Društvo

U subotu 28. siječnja u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu nastupit će proslavljena hrvatska sopranistica Evelin Novak, bas-bariton Krešimir Stražanac, orguljaš varaždinske katedrale Višeslav Jaklin, te svim Varaždincima već dobro poznati Nonet Donum.

Cijena ulaznice iznosi 50 i 70 kuna.

O glazbenicima:

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, u klasi Michaela Kapsnera i Josefa M. Doellera, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na Sveučilištu u Beču, u klasi Michaela Radulescua.

Redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama te u Izraelu. Godine 2005. održao je koncert na glasovitim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Surađuje s brojnim vokalnim i instrumentalnim ansamblima.

Od 2013. godine voditelj je Noneta Donum, čiji su članovi najbolji varaždinski pjevači.

Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Slovenskog orgelskog društva. Godine 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

Nonet Donum osnovan je 2010. u Varaždinu na poticaj altistice Sofije Cingule, koja je okupila mlade školovane glazbenike iz župne crkve sv. Nikole. Ansambl je u početku djelovao kao Oktet, a od nastupa na Varaždinskim baroknim večerima 2016. godine proširen je u Nonet. Od 2013. ansambl vodi katedralni orguljaš Višeslav Jaklin, te zajednički ostvaruju veoma uspješne projekte. Među brojnim do danas održanim nastupima ističe se onaj 2014. kada ansambl u proširenom sastavu pod imenom Komorni zbor Donum izvodi Božićni oratorij J. S. Bacha.

Članovi:

Marta Topić Mlakar, Monika Zlatarek, Iva Mavrek - soprani

Karla Kelemen, Sara Šopar - alti

Mislav Lucić, Vedran Lesar - tenori

Ivan Topić, Luka Šopar - basi

Evelin Novak školovanje je započela kod prof. Darije Hreljanović a nastavila u Grazu i Stuttgartu gdje je i diplomirala u razredu primadone Dunje Vejzović. U svojoj matičnoj kući u Berlinu pjeva velike uloge poput Pamine u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Adine u Donizettijevom Ljubavnom napitku, Musettu u Puccinijevoj La Bohème i Jenny Smith u Weillovu Usponu i padu grada Mahagonija. U 2016. debitirala je uz orkestar Bavarskog radija u La rondine G.Puccinija i kao Micaëla u Gran Teatre del Liceu u Barceloni.

Krešimir Stražanac diplomirao je i magistrirao na Visokoj školi za glazbu i izvodilačke umjetnosti u Stuttgartu gdje je studirao u razredu primadone Dunje Vejzović i u specijalističkoj klasi za Lied prof. Corneliusa Withoefta. Djelujući intenzivno kao interpret oratorijske glazbe i Lieda, umjetnik je nekoliko sezona proveo i kao solist opere u Zürichu, gdje je među ostalim sudjelovao u praizvedbi opere Otok s blagom F. Schwemmera i premijeri Tri sestre P. Eötvösa. Danas nastavlja karijeru kao samostalni umjetnik diljem Europe, osobito tražen kao interpret Bachove glazbe (Magnificat uz orkestar La Scintilla ; Božićni oratorij uz orkestar WDR-a i dr.).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci