Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao na najvećem njemačkom festivalu folklora Schlitzerländer Trachtenfestu

VV | 17.7.2023. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Njemačke gdje je od 6. do 11. srpnja sudjelovao na Schlitzerländer Trachtenfestu, najvećem njemačkom festivalu folklora. Nakon četverogodišnje pauze, prošlog se vikenda u njemačkom gradu Schlitzu u saveznoj državi Hessen održalo prvo postpandemijsko izdanje Schlitzerländer Trachtenfesta. Festival se tradicionalno održava drugog vikenda u srpnju svake neparne godine.

Varaždinski folklorni ansambl tako je postao jedna od rijetkih folklornih skupina koja je sudjelovala na dva uzastopna izdanja Schlitzerländer Trachtenfesta. Godine 2019. VFA je bio prvi folklorni ansambl iz Hrvatske u povijesti koji je sudjelovao na tom festivalu.

VFA-Schlitz-23-3.JPG

Otvorenje festivala održalo se u petak, 7. lipnja, na glavnoj festivalskoj pozornici na središnjem gradskom trgu - Marktplatzu - na kojoj su folklorne skupine nastupale tijekom sva četiri dana trajanja festivala. U subotu i nedjelju, 8. i 9. srpnja paralelno uz pozornicu na Marktplatzu folklorni program održavao se i u TVK-Clubhouse, pozornici pod šatorom pokraj prostorija domaće folklorne skupine Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis.

Najveći događaj Schlitzerländer Trachtenfesta tradicionalno je velika festivalska parada u kojoj je u nedjelju, 9. srpnja u poslijepodnevnim satima sudjelovalo oko 60 njemačkih i međunarodnih folklornih skupina, puhačkih orkestara i zaprežnih kola. Prema procjeni organizatora, mimohod je na ulicama Schlitza pratilo između 15 i 20 tisuća gledatelja, a u njemu je sudjelovalo oko 1200 osoba.

VFA-Schlitz-23-4.JPG

Tamburaški sastav VFA sudjelovao je i u “Koncertu nacija” (Konzert der Nationen), zajedničkom nastupu glazbenih sastava svih folklornih skupina koje su sudjelovale na festivalu. U formi ronda, u “Koncertu nacija” izmjenjuju se refren skladbe “Das Schlitzer Lied” s napjevima i glazbenim temama gostujućih skupina iz cijeloga svijeta. Za sve sudionike festivala bio je organiziran svečani prijem kod gradonačelnika Schlitza Heika Siemona na kojem je vodstvo ansambla predstavilo osobitosti grada Varaždina i Varaždinske županije.

Članove Varaždinskog folklornog ansambla u Schlitz je osobno došao pozdraviti generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod. Na Schlitzerländer Trachtenfestu sudjelovalo je 30 članova Varaždinskog folklornog ansambla koji su njemačkoj publici predstavili pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, Podravine i Međimurja. Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, koreograf Pjerino Hrvaćanin te voditelj tamburaškog sastava Nikola Ivek.

VFA-Schlitz-23-2.JPG

Organizator festivala je jedna od najstarijih njemačkih folklornih skupina Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis koja će 1927. godine proslaviti 100 godina od održavanja prvog izdanja festivala. Uz VFA, na festivalu su sudjelovale folklorne skupine iz Slovenije, Rumunjske, Italije, Nizozemske, Škotske, Meksika i Njemačke. Osim folklornog programa, tijekom četiri dana Schlitzerländer Trachtenfesta na ukupno sedam pozornica održali su se i koncerti rock sastava, tribute bendova i puhačkih orkestara, DJ nastupi, karaoke i brojni drugi sadržaji.

Članove Varaždinskog folklornog ansambla ovo ljeto očekuje još jedno inozemno gostovanje. Od 22. do 31. srpnja VFA će sudjelovati na CIOFF festivalu folklora “Les Cultures du Monde” u francuskom gradu Gannatu. Bit će to prvo gostovanje VFA u Francuskoj od 2013. godine.

VFA-Schlitz-23-5.JPG

VFA-Schlitz-23-8.JPG