FOTO Varaždinski folklorni ansambl proslavio 25 godina rada velikim koncertom u HNK u Varaždinu Foto: VFA

FOTO Varaždinski folklorni ansambl proslavio 25 godina rada velikim koncertom u HNK u Varaždinu

vv | 12.12.2023. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl održao je u subotu, 9. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu svečani koncert povodom 25. obljetnice rada ansambla. VFA je osnovan na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. godine te je danas jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih amaterskih folklornih ansambala u Hrvatskoj. Iza članova VFA je veliki broj nagrada, priznanja i inozemnih turneja na kojima iz godine u godinu oduševljavaju publiku diljem Europe.

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu u subotu je zaplesalo, zapjevalo i zasviralo 90 sadašnjih i bivših članova ansambla ispred skoro 400 gledatelja. Koncert su otvorile sve generacije plesača i svirača Varaždinskog folklornog ansambla zajedničkom izvedbom pjesama i plesova Brodskog posavlja “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića, nakon čega je uslijedio presjek najnagrađivanijih i najuspješnijih folklornih koreografija i glazbenih brojeva na repertoaru ansambla poput koreografije pjesama i plesova južnog Gradišća “Oj nadaljski zdenci” Jelene Tyran s kojom je VFA osvojio 1. nagradu na 22. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji koreografiranog folklora 2015. godine te 2. nagradu na 12. Festivalu folklorne koreografije 2014. godine.

VFA_prosinac_2023_6.jpg

Vrhunac koncerta bile su koreografije “Kućanske kućanice” (pjesme i plesovi Gornjeg Kućana), “Zrasla nam je hruškica” (pjesme i plesovi Donje Voće) i “Črna gora, javorek zeleni” (pjesme i plesovi Petrijanca) Pjerina Hrvaćanina s kojima je VFA također osvojio 1. nagradu na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji koreografiranog folklora 2015. i 2019. godine te koje su već godinama zaštitni znak ansambla.

Premijerno pred varaždinskom publikom bile su izvedene i dvije najnovije koreografije na repertoaru ansambla, “Nejdi brate u soldate” Nine Šešić Mežnarić s kojom je VFA prošle godine sudjelovao na Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji te ovogodišnja praizvedba pjesama i plesova općine Visoko “Oj ti draga moja mila” Pjerina Hrvaćanina u glazbenoj obradi Tibora Büna s kojom je VFA u listopadu u Čakovcu osvojio 3. nagradu na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji koreografiranog folklora.

VFA_prosinac_2023_64.jpg

Tamburaški sastav VFA samostalno se predstavio s “Turopoljskim dudašom i vukomeričkim drmešom s polkom” Marija Plešea i sa skladbom “Vudri” Siniše Leopolda s kojom su 2020. godine osvojili Zlatnu plaketu i Grand Prix na 27. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Prošle godine također su osvojili Zlatnu plaketu i Grand Prix, ovaj put sa spletom međimurskih pjesama “Popevke tete Lize” u aranžmanu Alana Kanskog koji je na svečanom koncertu izveden uz sjajnu solističku izvedbu Zrinke Ivanković Mladenović.

Brojni bivši članovi ansambla okupili su se za ovu priliku da zajedno proslave 25. obljetnicu rada VFA te su za ovaj koncert uvježbali koreografiju slavonskih pjesama i plesova “Mirkovo kolo” Pjerina Hrvaćanina. Upravo s ovom koreografijom VFA je 2011. godine prvi put sudjelovao na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

VFA_prosinac_2023_78.jpg

Plesači starije dječje folklorne skupine Dječjeg folklornog društva “Sončece”, partnerske udruge Varaždinskog folklornog ansambla, otplesali su koreografiju zagorskih plesova i pjesama “Jankić je dojahal” Tima Hrvaćanina s kojom su u listopadu sudjelovali na 20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini kao predstavnici Varaždinske županije te su odličnom izvedbom pokazali da nema straha za budućnost ansambla.

Program svečanog koncerta osmislio je umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, a zajedno su ga pripremili i uvježbali plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaškog sastava Nikola Ivek i koreograf Pjerino Hrvaćanin. Koncert se održao pod pokroviteljstvom Grada Varaždina te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.