Varaždinski folklorni ansambl obilježava 25 godina rada svečanim koncertom u HNK u Varaždinu

vv | 8.12.2023. u 21:05h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl održat će u subotu, 9. prosinca, s početkom u 18 sati, svečani koncert povodom 25. obljetnice rada, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. godine s ciljem da postane reprezentativni gradski i županijski folklorni ansambl. U proteklih 25 godina VFA se profilirao kao jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih amaterskih folklornih ansambala u Hrvatskoj.

VFA-2018-1.jpg

Među brojnim uspjesima ansambla ističe se 1. nagrada na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koreografiranog folklora koju su članovi VFA dva puta osvojili, 2015. i 2019. godine. Ove godine tome su pridodali i 3. nagradu za koreografiju “Oj ti draga mila” autora Pjerina Hrvaćanina.

Tamburaški sastav VFA osvojio je Zlatnu plaketu i Grand Prix kao najuspješniji sastav s najvećim ukupnim brojem bodova na Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava Hrvatskog sabora kulture također u dva navrata, 2020. i ponovno 2022. godine.

VFA-2020.JPG

Na svečanom koncertu 9. prosinca u HNK u Varaždinu ansambl će obilježiti 25 godina rada presjekom najnagrađivanijih i najuspješnijih folklornih koreografija i glazbenih brojeva sa svojeg repertoara. Publika će tako moći vidjeti koreografije “Oj nadaljski zdenci” Jelene Tyran te “Zrasla nam je hruškica” i “Črna gora, javorek zeleni” Pjerina Hrvaćanina s kojima je VFA osvojio 1. nagrade na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Premijerno pred varaždinskom publikom bit će izvedene koreografije “Nejdi brate u soldate” Nine Šešić Mežnarić s kojom je VFA prošle godine sudjelovao na Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kao i ovogodišnja praizvedba pjesama i plesova općine Visoko “Oj ti draga moja mila” Pjerina Hrvaćanina u glazbenoj obradi Tibora Büna.

VFA_41.jpg

Publici će se samostalno predstaviti i Tamburaški sastav VFA sa skladbama “Vudri” Siniše Leopolda te “Turopoljski dudaš i vukomerički drmeš s polkom” Marija Plešea, a zajedno sa ženskim dijelom ansambla izvest će “Popevke tete Lize” s kojima su prošle godine osvojili Grand Prix na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Na pozornici će se trenutno aktivnim članovima ansambla pridružiti i brojni bivši članovi sa željom da zajedno proslave 25. obljetnicu rada VFA. Izvođačima će se priključiti i budućnost ansambla, starija dječja folklorna skupina Dječjeg folklornog društva “Sončece”, partnerske udruge Varaždinskog folklornog ansambla, koja je u listopadu ove godine sudjelovala na 20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini.

VFA-CH-3.JPG

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu zaplesat će, zapjevati i zasvirati skoro 100 izvođača. Program svečanog koncerta osmislio je umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, a zajedno su ga pripremili i uvježbali plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaškog sastava Nikola Ivek i koreograf Pjerino Hrvaćanin.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.