Varaždinski folklorni ansambl gostuje u Švicarskoj povodom Dana neovisnosti RH Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl gostuje u Švicarskoj povodom Dana neovisnosti RH

Varaždinske vijesti | 24.6.2022. u 09:38h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl od 24. do 26. lipnja boravi u Švicarskoj gdje će održati tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske (25. lipnja) u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin. Osim u Zürichu, koncerti će se održati u Schaffhausenu koji s Gradom Varaždinom ima potpisanu povelju o prijateljstvu te u St. Gallenu.

vfa_svicarska_24062022_najava_2.jpg

Ovo je prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti ansambla. Na turneji će ansambl izvoditi vokalno-instrumentalne koncerte "Igrajte nam mužikaši" na kojima će švicarsku publiku povesti na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a "otići" će čak i preko granica u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja. Tako će publika u Švicarskoj slušati "Jačke iz Gradišća" Marijana Makara", "Na vrčaku tulipani" Bože Potočnika, "Idem kolu makar ne igrala" Ivice i Branka Ivankovića, a bit će praizvedene "Popevke tete Lize" koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

vfa_svicarska_24062022_najava_3.JPG

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

vfa_svicarska_24062022_najava_1.JPG