VIDEO, FOTO Varaždinski FOI u HNK Varaždin svečano proslavio veliku 60. godišnjicu od osnivanja

MGA | 16.12.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je danas Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu na svečanosti u HNK u Varaždinu, uz prisustvo velikog broja studenata, nastavnika, djelatnika, gospodarstvenika i partnerskih institucija te visokih uzvanika, obilježio Dan Fakulteta i svoju veliku 60. godišnjicu postojanja, a ujedno i 48. godišnjicu od osnivanja.

Značajan jubilej

Davne 1962. godine osnovana je Viša ekonomska škola u Varaždinu, koja je bila temelj za osnivanje današnjeg Fakulteta organizacije i informatike. Smješten u prelijepoj povijesnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog kolegija iz 17. stoljeća u centru Varaždina, FOI je prve studente upisivao u I. semestar školske godine 1962./63., i to one koji su željeli postati stručnjaci za samostalno organiziranje i vođenje složenijih ekonomskih poslova u privredi i javnoj upravi.

Tipkajući na pisaćim mašinama, prvi nastavnici i studenti utrli su put današnjoj visokoobrazovnoj instituciji, obogaćenoj naprednim metodama izvođenja nastave na suvremenoj računalnoj opremi. Istu 1962. godinu, obilježavamo kao početak organiziranog obrazovanja studenata u ekonomiji, poslovanju i kasnije informatici na području Varaždina i šire regije, što predstavlja još veći značaj ako uzmemo u obzir da je informatika bila i u svijetu tek u svojim začecima.

Velika postignuća Fakulteta

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep u povodu ove velike obljetnice čestitala je velikom jubileju svim studentima, nastavnicima i djelatnicima koji su dali svoj pečat stvaranju moderne obrazovne institucije, ističući da je IT industrija velika prilika za Hrvatsku te tu FOI ima veliku ulogu.

U svom uvodnom izlaganju dekanica je istaknula brojna postignuća kojima se FOI danas može podičiti, prije svega kvalitetnim interdisciplinarnim i moderniziranim studijskim programima u informatici, ekonomiji i poslovanju, zatim stvaranjem izuzetno traženih i visokokvalificiranih kadrova kakvi su danas najtraženiji na tržištu rada, a što je rezultiralo i najvećom potražnjom mladih ljudi za upis FOI-jevih studija ove godine na ljetnom upisnom roku.

„Na jedno slobodno mjesto, FOI je ove godine zabilježio interes čak 11 potencijalnih upisnika i maturanata“ - naglasila je.

FOI svoju nastavu temelji na modernim načelima učenja i poučavanja, a danas se pozicionirao kao vodeći fakultet u razvoju e-učenja, razvijajući vlastite programske proizvode koje stavlja na raspolaganje studentima i nastavnicima FOI-ja, i to vlastitom ekspertizom. Uz to, FOI je jedan od projektno najaktivnijih Fakulteta u Hrvatskoj, a trenutno provodi 34 međunarodna projekata ukupne vrijednosti 200 milijuna eura.

Proširujući svoje vlastite ljudske kapacitete, FOI proširuje i one prostorne, pa je tako na sjednici predstavljen i projekt obnove povijesnog zdanja Vile Oršić u Varaždinu – novog objekta FOI-ja, koji se privodi kraju zahvaljujući ukupnim ulaganjima od 9 milijuna kuna vlastitih sredstava, te sredstava partnerskih IT poduzeća i institucija. Upravo tu gospodarsku suradnju, FOI sustavno njeguje s više od 600 tvrtki, pretežito u IT industriji, a velik zamašnjak razvoju te industrije, posebice ovdje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, daju studenti FOI-ja, koji i sami vrlo često postaju poduzetnici - istaknuto je na svečanosti.

Visoki uzvanici na svečanosti

„FOI pokazuje značajne rezultate među fakultetima, promišljajući unaprijed svoj razvoj, stoga vjerujem da ćemo i na razini Sveučilišta uspjeti staviti njihovo prostorno proširenje, Sveučilišni kampus Varaždin, u strategiju našeg daljnjeg razvoja i razvoja naše sastavnice“ – istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

„Kada je prije 60 godina osnovan FOI u Varaždinu, bio je to gotovo revolucionaran iskorak u tadašnjem vremenu, razvijajući nove, moderne i napredne tehnologije. FOI svojim primjerom nastavlja bogatu tradiciju našeg najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta“ – naglasila je izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

„Nezamislivo je donijeti bilo kakvu strategiju razvoja naše županije, bez da je u to uključen FOI. Upravo je FOI utro smjer razvoja naše županije i našeg grada prije 60 godina i na tome im čestitam“ – poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Vrijedna iskustva u međunarodnim znanstvenim i komercijalnim projektima omogućila su FOI-ju uspostavu snažne institucijske projektne kulture, razvoj partnerstva s različitim europskim i svjetskim ustanovama, brojnim hrvatskim poduzetnicima, javnim sektorom te državnom upravom“ – poručio je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

„Mi u gradu smo posebno ponosni na to da imamo ovakvu instituciju u Varaždinu koja stvara kadar za izazovna vremena. I zato planiramo zajednički projekt predinkubacije studentskih startupova ukupne vrijednosti preko 600 milijuna eura u prostoru uz novoobnovljenu Vilu Oršić“ – izjavio je zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Nagrade i priznanja

U povodu Dana FOI-ja i njegove 60. obljetnice, dodijeljene su i nagrade, priznanja i zahvalnice nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima. Nagradu za životno djelo primio je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, istaknuvši:

„Ova nagrada mi znači puno jer je to nagrada za mene, ali i za sve one koji su na tom putu sa mnom surađivali. To je prilika da se prisjetim različitih razdoblja Fakulteta tijekom mog karijernog puta“.

Uz profesora Strahonju, nagradu su primili i:
- za posebna postignuća u znanstveno-istraživačkom radu prof. dr. sc. Blaženka Divjak;
- za uspješnost znanstveniku na početku karijere dr. sc. Ivana Dvorski Lacković;
- za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju Tanja Novoselec, mag. oec.;
- za predan rad nenastavnom osoblju Alenka Čižić, oec.;
- za izuzetan doprinos društvu prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš.

Nagradu su primili i najbolji studenti prema prosjeku ocjena: David Matijanić, Tin Tomašić, Fran Sabolić, Tihana Triplat, Ana Novak, Klara Šilec, Nataša Dramac, Zlatko Pračić, Marija Kuštelega, Ivana Sitarić, Valentina Čajko, Nikolina Županić i Tihana Grbac.

Nagrade najboljim studentima prema znanstvenim, stručnim i sportskim postignućima dobili su: Josip Budak, Karla Franović, Ivan Kučan, Sara Sušac, Mislav Žnidarec, Marija Kuštelega, Magdalena Kuštelega, Mislav Matijević i Lovro Posarić. Studentica Katarina Leko primila je Priznanje za volontiranje i(ili) humanitarni rad.

Povelju „Prijatelj FOI-ja“ za promociju i suradnju s FOI-jem ove je godine dobila prof. dr. sc. Lourdes Guardia Ortiz sa Otvorenog učilišta u Kataloniji, koja se uzvanicima obratila video porukom.

Priznanje FOI-ja uručeno je prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep i izv. prof. dr. sc. Ivanu Magdaleniću za najbolji znanstveni rad u časopisu s najvećim pokazateljem citiranosti časopisa (JCI), a priznanje za uspješnu poslovnu suradnju s Fakultetom dobile su partnerske tvrtke FOI-ja: Arbona, CRATIS, CROZ, Diginet Software, IBM iX, Ekobit, Factory X, FINA, IGEA, Infinum, Infodom, Mobilisis, Northwest Agency, Oracle, Point Visible i SPECK. Zahvalnicu za 10 godina rada Centra za podršku studentima i razvoj karijera te suradnje s IT partnerima primila je voditeljica Centra doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Dodajmo na posljetku da je svečanost uveličao nastup Akademskog pjevačkog zbora djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike, pod ravnanjem maestra Mirada Omranlooa, a uvježbavan pod ravnanjem maestre Janje Knapić Omranloo, prof.

Označeno u
Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci