Varaždinski fakulteti zajednički obilježili Svjetski dan zaštite okoliša: "Trudimo se da Varaždin bude zeleni grad"

VV | 6.6.2023. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je zajedno s dekanom Geotehničkog fakulteta dr. sc. Hrvojem Meaškim, dekanicom Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep te dekanicom Tekstilno-tehnološkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Anicom Hursa Šajatović prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u Varaždinu koje se održalo u Šetalištu Ivana Pavla II. Obilježavanju su se odazvali i prorektori Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, a predstavnica Varaždinske županije bila je pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša Ivana Dukši.

I ove su godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima vezanima za zaštitu okoliša, Geotehnički fakultet, Fakultet organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološki fakultet organizirali obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša u ponedjeljak, 5. lipnja, kako bi svim zainteresiranim posjetiteljima kroz informacije na izložbenim štandovima, izložbenim i edukativnim maketama i prigodnim radionicama predstavili tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada i primjenu informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša. Ove godine slogan događanja bio je #BeatPlasticPollution čime se građane želi osvijestiti koliko su u riješavanju sve većeg problema onečišćenja plastikom važni upravo postupci ljudi u okolišu te koliko je bitno implementirati kružno gospodarstvo.

- Danas kad imamo saznanja o tome da se svake minute u svijetu u ocean baci kamion plastičnog smeća, izuzetno je važno da činimo sve kako bi educirali i informirali naše građane o utjecaju plastike na okoliš, o načinima kako možemo bolje gospodariti otpadom, kako se taj otpad može ponovo upotrijebiti te kako svi zajedno možemo doprinijeti čišćem okolišu. Sve to na kraju ima utjecaj i na ljudsko zdravlje. Podržavamo ovakve projekte koji rade na podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša kod naših građana, posebice kod mladih i veseli me da se mladi uključuju i da pokazuju interes, to je znak da se sav trud isplati. U Gradskoj upravi ograničili smo upotrebu jednokratne plastike i zaista se trudimo da Varaždin na svaki način bude zeleni grad. – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dekan Hrvoje Meaški podsjetio je kako varaždinski fakulteti zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša već treću godinu zaredom.

- Osim što ovim događajem jačamo međufakultetsku suradnju između Geotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, istovremeno pridonosimo dobrobiti lokalne zajednice kroz aktivnosti kojima promičemo zaštitu okoliša i visoko obrazovanje. Drago nam je da su nam se ove godine aktivno priključile gradske tvrtke Parkovi i Čistoća te Prehrambena industrija Vindija – kazao je dekan Geotehničkog fakulteta.

Zadovoljstvo suradnjom na ovom projektu iskazala je i dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

- Izuzetno mi je drago da naša tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na sjeveru Hrvatske, FOI, TTF i GFV, već niz godina okuplja ovaj zajednički projekt s ciljem očuvanja okoliša. Osim očuvanja okoliša, održivih izvora energije i održivog korištenja prirodnih resursa, projekt u fokus stavlja i interdisciplinarnost, obzirom da svaki fakultet tome daje doprinos na svoj način. FOI stavlja naglasak na primjenu informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša i ponosni smo da i na ovaj način podižemo ekološku svijest među našim sugrađanima – rekla je dekanica Nina Begičević Ređep.