Varaždinski Crveni križ i HGSS organiziraju besplatne edukacije o djelovanju u kriznim situacijama Foto: GDCK Varaždin

Varaždinski Crveni križ i HGSS organiziraju besplatne edukacije o djelovanju u kriznim situacijama

Varaždinske vijesti | 15.7.2022. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

GDCK Varaždin i HGSS stanica Varaždin educirat će građane kako biti otporniji na krizne situacije kroz projekt "Budimo spremni".

- Svjedoci smo situacija sve češćih ugroza na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao što su COVID pandemija, potres i izbjeglička kriza. Takve situacije također se nadovezuju na lokane ugroze kao što su poplave, odroni, ekstremno vrijeme (tuča, suša isl.). Sve navedeno često izaziva osjećaj nemoći i nesigurnosti, međutim prevencija i priprema za takve situacije znatno mogu umanjiti potencijalne gubitke i posljedice. Stoga, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u partnerstvu sa s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin provodi projekt naziva "Budimo spremni" - napominju iz varaždinskog Crvenog križa.

Ravnateljica GDCK-a Varaždin Sandra Mintas objašnjava da je projekt nastao kao odgovor na potrebe koje je Crveni križ prepoznao u sklopu svojeg rada na lokalnom terenu.

- HGSS kao partner projekta doprinijet će aktivnostima svojim iskustvom djelovanja u kriznim situacijama i vjerujemo da će aktivnosti projekta koje su nastale u sinergiji naših zajedničkih iskustava na terenu, a osmišljene od stručnjaka na određenim poljima, biti od realne i znatne koristi lokalnim organizacijama civilnog društva - napomenula je.

U sklopu projekta, koji traje 18 mjeseci, organizirat će se besplatne edukacije vezane za pripreme i djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama, besplatne edukacije i on-line alati za jačanje volonterstva i prikupljanja te raspodjelu humanitarne pomoći, kao i dvije građanske akcije (volonterska humanitarna akcija te javna pokazna vježba).

Projekt se provodi na području Varaždina i varaždinskog prstena (Grad Varaždin i općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica). U sklopu projekta u svakoj od ovih općina i gradu provest će se po četiri besplatne edukacije, stoga iz GDCK-a Varaždin pozivaju sve zainteresirane udruge da se prijave za sudjelovanje u aktivnostima besplatnih edukacija na projektu na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Ukupna vrijednost projekta "Budimo spremni" iznosi 438.190,67 kn, a financira se iz Europskog socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna (15%).