Varaždinske barokne večeri: Dio programa koncerata i u Ludbregu Foto: VBV

Varaždinske barokne večeri: Dio programa koncerata i u Ludbregu

| 15.9.2020. u 12:44h | Objavljeno u Društvo

S 11 koncerata u matičnom gradu i ukupno pet „vanjskih“ koncerata u Križevcima, Prelogu, Ludbregu, Belcu i Varaždinskim Toplicama Varaždinske barokne večeri proslavit će ove godine svoj jubilej od 18. do 27. rujna.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Ove godine slavi jubilarnu 50. godišnjicu.

Dio programa tradicionalno bit će izveden i u Ludbregu. U atriju dvorca Batthyany nas tako 21. rujna očekuje koncert Hrvatskog baroknog ansambla uz umjetničko vodstvo violinistice Laure Vadjon. Koncert je na rasporedu u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha. Utemeljen je 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije. Uz stalne koncertne cikluse u Hrvatskom glazbenom zavodu, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala.

Hrvatski barokni ansambl dobitnik je diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2002. godinu i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine.